Tömegével takarítják be termésüket a dohánytermelők, ezt ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, amikor több magánszemélyt is lopáson kaptak Szabolcs-Szatmár Vármegye földjein. 

A pénzügyőrök épp a termőterületek ellenőrzését végezték, amikor egy zsákot cipelő emberre lettek figyelmesek egy legelő felől. A kilógó zöld levelekből azonnal látták, hogy azok bizony a dohányföldről származnak. Hazáig kísérték a lopáson tetten ért szépkorú asszonyt. Lakásán kiderült, hogy nemcsak egyszeri botlás lehetett, hanem gyakorlott illegális gyűjtögetésről van szó. A padláson tetőlécekre fűzve szárította a betakarított leveleket, amiket aztán a hálószobában és a fatárolóban dolgozott fel. Több mint kétszáz kiló dohánylevél került elő a lakásból.

Alig néhány nappal később a rendőrség hívta fel a pénzügyőrök figyelmét egy újabb „dohányföldi csemegézőre”. A 26 éves férfi már dohányfeldolgozási technikát is alkalmazott, az illegális alapanyagok felhalmozása mellett dohányvágó állványt, fóliázó gépet, mérleget, de még darálót is találtak a házában. Nyolcvannégy kiló fogyasztási dohányt és több mint nyolcvan kiló dohánylevelet találtak az egyenruhások.

A járőrök a dohánytermékeket lefoglalták, az elkövetőknek lopás elkövetésének bűncselekménye,  jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás  miatt is felelniük kell.