Kedd este több százan zarándokoltak el a Szemlő-hegyi-barlang fölötti Kessler Hubert parkba, hogy csendes megemlékezés formájában tisztelegjenek a Mount Everesten eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd emléke előtt – írja az Index.


Már fél órával a 19 órára kiírt megemlékezés kezdete előtt gyülekeztek az ismerősök és az ismeretlen tisztelgők a Szemlő-hegyi-barlang fölötti Kessler Hubert parkban. Ez a zöld terület, ahonnan káprázatos kilátás nyílik fél Budapestre, eredetileg az elhunyt barlangászok emlékhelye, de az utóbbi években már a hegymászás közben eltűnt, odaveszett magyar alpinisták mementói is itt vannak. Mintegy tucatnyi, a magas hegyeken eltűnt magyar hegymászó jelképes sírja található itt, mindenekelőtt a tíz éve, a Kancsendzöngán eltűnt Erőss Zsolté, de található itt emlékplakett Windhoffer Gábor „Windyről”, Kominka Zoltánról, Bodony Szilárdról, Csizmadia Péterről, Mikolovits Veronikáról, Pechtol Balázsról és Tolnay Katáról, akik valamennyien a Himalája ormai között lelték halálukat.

Ide, Erőss Zsolt obeliszkje elé került Suhajda Szilárd emlékhelye is. A békéscsabai születésű, 40 éves fiatalember május 24-én indult „tisztán”, tehát serpák és pótlólagos oxigén segítsége nélkül csúcstámadásra a Mount Everesten, de hamarosan megszakadt vele a rádiókapcsolat. Azóta biztosat nem tudni róla, állítólag látták, mindenesetre felhagytak a keresésével, és eltűntnek nyilvánították. Egy pakisztáni hegymászó találkozott is Suhajdával a csúcstámadása előtt, tapasztalatait megosztotta lapunkkal.

A Suhajda Szilárd hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből kiderül, hogy a megemlékezőket arra kérték, ne fekete ruhában érkezzenek, és tartózkodjanak a részvétnyilvánítástól.

Tény és való, szinte özönlöttek a csendes főhajtásra érkezők a hegyoldalban, a lépcsőfeljárón. Ott volt közöttük Erőss Zsolt özvegye is, és egyszerű, kékfestő ruhában ott törölgette a könnyeit Tímea, Suhajda Szilárd felesége is. 

Tímea gyertyát gyújtott, amit elhelyezett férje emlékhelye és ikonikus, mindenki által ismert fotója mellé, majd Pintér László, az expedíció szóvivője mondott rövid beszédet. Ekkor már teljesen megtelt a Kessler Hubert park, a felfelé vezető lépcsőn is alig lehetett közlekedni, legalább kétszázan jöttek el a csendes megemlékezésre. 

Mint megtudtuk, szerdán 17 órától a Pilisben, a Nagy-Kevély-hegyen – ahol oly sokat járt a hegymászó –, a sziklafal előtt a család egy pici keresztet és egy képet helyez el. A megemlékezésre várják a tisztelgőket.

Szilárd! Itt a hegyek tetején mindig érezni fogjuk a Te égi közelséged, és nem felejtünk! Mi is felnézünk Rád, a hegyekre, a Napra, a Holdra, a csillagokra, és a saját magunk, mindenek feletti álmaiba! – áll a meghívóban.