Változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai  – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, miután a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert.

A  Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak e még.

Ösztönözni szeretnénk, hogy a gymekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön

– mondta. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a támogatás összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont a 2024 januárjáról csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a házaspároknál a nő harminc év alatt van. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot így 2024 és 2025 január 1-je között egy éven keresztül a 30-40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség. 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mit mondta, a CSOK ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a CSOK-igénylések száma  jelentős mértékben csökkent. Ennek következtében

a CSOK-nak a falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretösszeg mértékét pedig 50 százalékkal megemelik: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, három gyerek esetén pedig 15 millió forintot kapnak.

Közölte azt is, hogy a városban a CSOK-ot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024 január 1-jétől érvényesek. Hozzátette: Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával.

Megszűnik az árstop, kiterjesztik a kötelező akciózást 

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni.  – Új eszközöket vezetünk be. Ilyen az online árfigyelő rendszer, valamint a kötelező akciózás is. Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének.

Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik.

Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta. 

Látványos kudarc a budapesti lakógyűlés

Karácsony Gergely leveléről is kérdezték Guylás Gergelyt – amelyben a főpolgármester a Lánchíd autómentességéről és arról tájékozatott, hogy a főváros nem fizet szolidaritási hozzájárulást – a miniszter kijelentette: mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Önkormányzat sem.

Véleménye szerint látványos kudarc a budapesti lakógyűlés. A miniszter emlékeztetett a fővárosi vezetés által is aláírt szerződésre, valamint arra, hogy Tarlós István időszakában határozták meg a kormányhatározati feltételeket.

Továbbra is elutasítják a migránskvótát

A migrációval kapcsolatos kérdésre a miniszter elmondta: mindenféle migránskvótát elutasítunk. Emlékeztetett: 3 millió 4 ezer magyar ember mondta, hogy nem kérnek a migárnsokból Magyarországon.

A baloldali pártok finanszírozásával kapcsolatos kérdésre közölte: új és meglepő részletek vannak az ügyben, amelyet a széles nyilvánosságnak is meg kellene ismerni. Kiemelte azt is: egy demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Véleménye szerint a dollárbaloldal elnevezés még enyhe is ebben az ügyben.