A szinte egész évben üzemelő fürdők mellett a vakáció kezdetére országszerte fokozatosan megnyitnak a strandok is. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ezek kétharmada kínál az elmúlt időszakhoz képest minőségibb vendégélményt a pihenéshez. Mindez azért is különösen fontos, mivel a főváros után azokon a településeinken valósul meg a legtöbb vendégéjszaka, amelyek vízi élményeket kínálnak. Eredményes főszezonjukhoz a Magyar Turisztikai Ügynökség vízparti feltöltődésre invitáló nyári kampánya is hozzájárul.

Az iskolai szünet kezdetétől országszerte egyre több vendégre számíthatnak a vizes élményeket kínáló létesítmények, amelyek nyáron is mágnesként vonzzák a turistákat. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt években jelentősen megszépültek, családbarát- és akadálymentes szolgáltatásokkal, változatos sport- és szabadidős lehetőségekkel gazdagodtak strandjaink. Országszerte összesen 73 település 140 szabadvízi fürdőhelyének megújulását tette lehetővé a kormány hazai forrásból. Egyedül a Balatonnál több mint 100 strand közül választhatnak a fürdőzők, ezek közel kétharmada – partszakaszhossz szerint vizsgálva – teljesen ingyenes szabadstrand.

A fürdők turisztikai fontosságát jól mutatja, hogy Magyarország vidéki szálláshelyi vendégforgalmának közel egyharmada a jelentős fürdővárosainkban valósul meg. A vendégéjszakák száma szerint a 10 legnépszerűbb vidéki településből 8 fürdőváros, a fennmaradó kettő pedig Balaton-parti. A májustól szeptemberig tartó strandszezonban a legmagasabb vendégéjszakaszámot mutató fürdővárosok mellé felzárkózik Balatonlelle, Zamárdi és Zánka is.

„A Magyar Turisztikai Ügynökség szolgáltatói ajánlatokat is kínáló, nyári forgalomösztönző kampánnyal is támogatja, hogy a vízparti településeink és fürdővárosaink idén is erős főszezont zárhassanak. A június végéig tartó marketingaktivitások fő üzenete is éppen ez: egész nyáron várnak a hazai strandok. Itthon és a legígéretesebb küldőországokban is nyári vízparti feltöltődésre buzdítjuk a turistákat a Balatonon túl a Bük-Sárvár, Debrecen és környéke, Tokaj és Nyíregyháza, Győr-Pannonhalma, Gyula és térsége, Mátra-Bükk térségekre irányítva a figyelmet” – mondta el Juhász Szabolcs, az MTÜ Turizmusszakmai igazgatója.

Az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) szálláshelyi adatai szerint a vendégéjszakákban mért kereslet 70%-a az elmúlt évben olyan településekhez volt köthető a fővároson kívül,amelyen valamilyen népszerű fürdő működik. Nem csak a belföldi turizmusban számít kiemelkedő mozgatórugónak a fürdőélmény. Az NTAK adatokból az is jól látszik, hogy 10-ből 8 külföldi vendég szintén olyan vidéki településre látogat, amely fürdővel is rendelkezik.