A tavalyi tapasztalatokra figyelemmel újította meg a földgázellátás esetleges zavarainak kezelését célzó előírásokat az Energiaügyi Minisztérium. A magyar családok az átdolgozott rendelkezések szerint is a legmagasabb szintű védelmet élvezik, bármiféle korlátozás nélkül. A hazai fogyasztók biztonságát erősíti a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolók már most 88 százalék feletti töltöttsége – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Forrás és kép: Energiaügyi Minisztérium

Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzet-kezelést tesznek lehetővé. A szakminisztérium az érintettek bevonásával elvégezte a kapcsolódó előírások felülvizsgálatát. Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása.

A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben szükséges beavatkozásokat. A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása miatt az átdolgozott szabályok zöme megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 elején lép hatályba. Az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban a havária helyzetek minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedő, hatékony kezeléséhez szükséges lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett Válsághelyzeti Bizottság készítheti elő és koordinálhatja.

Magyarország földgázellátása stabil, a leszerződött mennyiségek beérkezése folyamatos. Az uniós elvárás szerint az európai tárolók töltöttségi szintjében a fűtési szezon kezdetére kell elérni a 90 százalékot. A június végén még kétharmados hazai mutató jelenleg 88 százalék felett áll. A magyarországi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége is elérte az 55 százalékot. Az európai élmezőnybe tartozó arány kétszeresen múlja felül az uniós átlagot. Az eddig betárolt 5,5 milliárd köbméter a 2021-es lakossági felhasználást több mint harmadával meghaladó mennyiséget jelent.

A kormány a háborús időkben is az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az augusztusban megkezdődött új rezsiévben változatlan formában megőrzött intézkedésnek köszönhetően a magyar háztartások Európa legalacsonyabb gázárát fizetik. Az Energiaügyi Minisztérium a következő fűtési szezonban is gondoskodik a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáról.