Az alapellátási ügyeletet szolgáló százhetven új gépjárművet vehetett át az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ügyeleti szolgálata hétfőn Budaörsön.

MTI/Bruzák Noémi

Az ünnepélyes átadáson Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára kiemelte, hogy az új ügyeleti rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegyékben eddig több mint 120 ezer órányi ügyelet alatt 110 ezer beteget láttak el.
    
„Teljes mértékben jól lett kalibrálva az új ügyeleti rendszer”, jól lettek megtervezve az ügyeleti pontok, az orvosok száma, az ellátás mértéke. Nem lett sorban állás, nem kell várakozni, hanem ügyeleti időben el tudják látni a betegeket az orvosok – húzta alá az államtitkár.
    
Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az új ügyeleti rendszer azért is a betegek érdekét szolgálja, mert sokkal biztosabb az ellátás, a korábban eltérő ügyeleti szolgáltatók helyett az Országos Mentőszolgálat egységes tevékenységet nyújt, és az orvosok számára is kiszámítható.
    
A kormányzati forrásból megvalósult mostani 2 milliárd forintos fejlesztés fontos előrelépés az ügyeleti rendszerben, a jövő évre elfogadott költségvetésben pedig az egészségügyi soron 425 milliárd forinttal több szerepel – mondta, kiemelve, hogy ebből a többletből lesz fedezet arra, hogy ez a jobb színvonalú, magasabb óradíjakkal, jobb autókkal, jobb informatikai háttérrel, jobb felszereltséggel működő ellátás biztosított legyen mindenki számára.
    
Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója felidézte, hogy februártól kezdték el az új ügyeleti rendszert működtetni, hónapról hónapra új vármegyéket kapcsolnak be, és több mint százezer beteg kapott már ellátást ebben a rendszerben.
    
A stabil rendszer működéséhez az eszközök is hozzájárulnak – mutatott rá, hozzátéve, hogy az autók mellett olyan új orvostechnikai eszközöket is beszereznek, amelyekkel az országban egységesen mindenhol ugyanolyan magas színvonalú ellátást fognak tudni nyújtani.
    
A főigazgató kiemelten felhívta a figyelmet az 1830-as ügyeleti számra, amely a klasszikus ügyeleti feladatok esetében hívható, tehát a nem sürgős-életveszélyes állapotú betegek számára jelent segítséget.