A Mi Hazánk Mozgalom Afrikába küldené az Európai Unió által „hazánkra erőszakolt” migránsokat – közölte Toroczkai László, a párt elnöke, országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kép: Végh László 

A politikus jelezte: pártja határozottan elutasítja azt az uniós tervet, hogy a tagállamok között elosztanák a gazdasági bevándorlókat, amelyik állam pedig ezt nem fogadja el, annak személyenként 20 ezer eurót kellene fizetnie.     Toroczkai szerint ez egyenértékű volna a határok megnyitásával, ráadásul nem tartaná a számukra kijelölt országban a migránsokat.     

A politikus a Nagy-Britannia és Ruanda között született megállapodást hozta fel követendő példaként, amely alapján az afrikai államba szállították volna az illegális migránsokat, majd megemlítette: a szerződés teljesülését egy "soha senki által demokratikusan meg nem választott" bírói testület akadályozta meg.     A Mi Hazánk elnöke szerint Magyarország anyagilag sokkal jobban járna a migránsok Afrikába szállításával, mint a fejenként 20 ezer eurós szankció kifizetésével, ráadásul egy ilyen megoldással hamar elejét lehetne venni a migránsok Magyarországra áramlásának, hiszen az embercsempészek más utat választanának.     

A kormány az alacsony bérekkel védi elsősorban Magyarországot az ilyen tömeges migrációtól - jegyezte meg Toroczkai László, jelezve, pártja azt is elutasítja, hogy a kormány elősegítse a "legális migrációt", amely szabályozott módon hozna távoli vidékekről munkavállalókat Magyarországra.

MTI