Nemes cél érdekében gyűltek össze 2023. április 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályán és Ambulanciáján dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók, akik közül többen is vérüket adták a betegeikért. Az akció a Szegedi Regionális Vérellátó Központ támogatásával jött létre.

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint hazánkban a különféle orvosi beavatkozások vérszükséglete évente 390 ezer véradással biztosítható. Mivel a vérből előállított vérkészítmények felhasználási ideje eltérő, ezért fontos, hogy a véradók folyamatosan érkezzenek a véradó állomásokra. Munkanaponként 1600-1800 véradóra lenne szükség a kiegyensúlyozott és biztonságos vérellátáshoz.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológiai Osztályát és Ambulanciáját a legforgalmasabb betegellátó egységek között tartják számon, Szegeden. Prof. Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője szerint a prevenció mindennél fontosabb és nem hanyagolható el a napi betegellátás terhei mellett sem, ráadásul a megelőzés csökkentheti a betegszámot, ami segíthet a „forgalomcsökkentésben”. Ennek érdekében, több olyan figyelemfelkeltő programot is rendeznek majd a közeljövőben, mint, amilyen a véradás volt.