A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont is csatlakozott az országos vándorbölcső kezdeményezéshez. A projekt legfőbb célja a közösségépítés és a gyermeket vállaló családok támogatása. A Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsőjét első alkalommal Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, az SZTE Mezőgazdasági Kar adjunktusának, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

SZTE/Bobkó Anna

A vándorbölcső családról-családra való járatása egy olyan hagyomány „intézményesítése” amellyel több hivatal, szervezet és felsőoktatási egység is foglalkozik hazánkban. A vándorbölcső arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy gyermek születése nem csak abban az adott családban okoz örömet és képez ezzel együtt felelősség is, ahová megérkezik, de egy-egy nagyobb közösség számára is érték.

Szegeden a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom indította útjára a projektet néhány évvel ezelőtt, amelyhez a Somogyi Könyvtár is csatlakozott. A mozgalom és a könyvtár rendszerint megajándékozott egy helyi családot egy bölcsővel, amelyet miután arra az adott családnak már nem volt szüksége, továbbadott a két kezdeményező egy másik családnak. Ehhez csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem is egy saját bölcsővel, amelyet első körben egyetemi dolgozók kaphatnak meg.