Több helyen is egy felhívás jelent meg Újszegeden, miszerint valaki mérgezi a környékbeli házi kedvenceket. Egy szegedi állatvédő alapítvány szerint több eset is történt ennek kapcsán az elmúlt hétvégén – írja a Szegedma.hu.


Több szegedi vonatkozó Facebook-csoportban, továbbá az Oxigén Állat- és Környezetvédő Alapítvány oldalán is megjelent az a felhívás, ami Újszeged több pontján is kiállítottak.

Az állatvédő szervezet a közösségi oldalán arról számolt be, hogy az Egressy Béni utcában két megmérgezett macska miatt hívták ki a hétvégén az ügyeletes állatorvost, akik közül az egyik el is pusztult. A szervezet lapunk megkeresésére ugyanakkor hozzátette, a két macska mellett egy kutyát is megmérgeztek. Hozzátették, a tünetek és az állatorvosi vélemény alapján patkányméreggel fertőződhettek meg.

Az állatvédő szervezet attól tart, hogy több macskát is méreggel etethetnek Újszegeden, ezért ők is veszélyben lehetnek.

Lapunk kérdésére azt javasolják a gazdiknak, járjanak el körültekintőbben: a macskatartót figyeljenek arra, megváltozik-e kedvencük viselkedése és evési szokása, továbbá, ha az ínyük vagy a nyálkahártyájuk nagyon vérfogyott, akkor vérzésük lehet. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük kedvencünket állatorvoshoz, ilyenkor ugyanis a K-vitamin segít.

A szervezet továbbá azt javasolja, kutyasétáltatás közben ügyeljünk arra, hogy kedvencünk semmit ne nyaljon fel.

Magyarországon az állatkínzást 2004 óta két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.