A legnagyobb kedvencnek még mindig a szurikáta számít a Vadasparkban. Főleg akkor, mikor egy teljes család mozgalmas életét figyelhetik meg a látogatók – tájékoztatta a Szegedi Vadaspark a Szeged a Mindenem hírportált.


Május közepén 5 apróság tűnt fel az üregeik bejáratánál, a szülők és testvérek akkor még nagy izgatottsággal vigyázták őket, hiszen kissé korainak tűnt, hogy a felszínre jöjjenek. A közös gondoskodásnak köszönhetően azonban nem történt baj, azóta mindegyikük szépen és egészségesen cseperedik – írták.

A jelenlegi szülők 2021-ben érkeztek Szegedre Pécsről és Budapestről. Azt, hogy szépen egymásra találhattak és jól érzik magukat a Vadasparkban, az is mutatja, hogy immár 3 alomból származó 10 utódjukkal együtt élnek igen mozgalmas életet a kifutójukban. Hosszabb távon természetesen a felnövő utódok más állatkertekbe kerülnek, hiszen véges a tartóhely kapacitása, ahogy vadon is elvándorolnak idővel a fiatalok.

A szurikáták a mongúzfélék családjába tartoznak, Dél-Afrika száraz szavannáinak és félsivatagjainak a lakói. Bár ügyes ragadozók, kis termetük miatt rájuk is sokan vadásznak, szinte minden irányból jöhet veszély – az égből ugyanúgy lecsaphat rájuk egy ragadozó madár, mint a földalatti üregeikbe is behatolhat egy kígyó. Ezért is álltak össze szoros, családi köteléken alapuló csoportokba, így tudják egymást figyelmeztetni speciális hangjelzéseikkel a veszélyre, de adott esetben össze is foghatnak pld. egy rájuk veszélyes kígyó elűzésére. Jellegzetes viselkedésük, hogy mindig van köztük olyan őrszem, amelyik felegyenesedve kémleli a környéket. Emiatt, valamint kerek fejük és hatalmas szemeik révén apró emberkéknek tűnnek, talán ezért is örvendenek ekkora népszerűségnek a látogatók körében.