Igazi TED-es élménynek lehet részese az, aki június 10-én ellátogat a balatonfüredi Szabadidő- és Konferencia Központba. A TEDxBalaton szervezői ugyanis idénre is igazi intellektuális dzsemborit ígérnek: a Balaton ökológiája, történelme, gasztronómiája kerül majd a középpontba. Az SZTE-vel kötött együttműködés alapján a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is aktívan részt vesznek a mintegy ötszáz fős rendezvény megszervezésében.

Az alapítók, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megalkotásában részt vettek az elmúlt évek során, 2022-ben pedig elindították saját rendezvényüket, a TEDxBalatont. – Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-et, valamint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz – mondta Sághy Krisztina.

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki az 50 jelentkezőből, a végleges előadói lista az ő szavazataik és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDxBalaton idén is több témakört jár körül: ilyenek a fenntarthatóság, az innováció és az inspiráló emberi történeteket. Az előadók között megtalálhatjuk Nyáry Krisztián írót, Smiló Dávid építészt, Csalár Bence divatszakértőt, de Guld Ádám, az egyik legismertebb kortárs médiakutató is jelen lesz az eseményen.

Az SZTE BTK design- és művészetmenedzsment mesterszak és a TEDxBalaton április 18-án hivatalosan is megkötötte intézményközi megállapodását. Ennek keretében jelenleg két hallgató teljesíti szakmai gyakorlatát a szervezetnél, ebbe pedig a rendezvény megszervezése, kommunikációja, illetve a Balaton design kiállítás körüli munkálatok is beletartoznak. Az együttműködést hosszú távra tervezik: a rendezvény ezután minden évben számít majd a szegedi hallgatók munkájára.