A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a lányaihoz szexuálisan közeledő Békés vármegyei férfi büntetésének súlyosítását indítványozta.


A Gyulai Törvényszék által hozott elsőfokú ítélet szerint a gyermekeit egyedül nevelő férfi 2018. és 2019. években szexuálisan molesztálta 13 és 17 éves lányait. A férfi cselekményei károsan befolyásolták gyermekei érzelmi és erkölcsi fejlődését, amelyeknek hosszú távon is kedvezőtlen hatása várható. A sértetteknél pszichés, szexuális trauma átélésére utaló jelek voltak kimutathatók.

A Gyulai Törvényszék a bűncselekmények elkövetését tagadó férfit többrendbeli szexuális erőszak bűntette és szeméremsértés vétsége miatt 6 év fegyházra, 6 év közügyektől eltiltásra és bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől végleges hatályú eltiltásra ítélte, melynek keretében gyermekekkel kerülne kapcsolatba.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a szabadságvesztés és közügyektől eltiltás súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, míg az elkövető és védője felmentést, illetve a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartama aránytalanul enyhe, nem biztosítja megfelelően a büntetési célok elérését.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.