Sajnos, Szegeden is felütötte fejét a macska parvovírus a fejét, így nem tudhatjuk biztonságban házi kedvenceinket. Mi ez a betegség és milyen tünetekkel jár? Ebben Hajdók Krisztina, az Árvácska cicamentők vezetője volt segítségünkre.


A macska panleukopénia, más néven macska parvovírus fertőzés, egy súlyos és gyakran halálos betegség, amely kifejezetten macskákat támad meg és évek óta tizedeli az állományt. A betegség kiváltó oka a macska parvovírus (FPV), egy rendkívül ellenálló és fertőző vírus, amely a macskák között könnyen terjed. Felépítése igen egyszerű, vírusként a legegyszerűbbek közé tartozik. A vírus részecskéje kb. 18-26 nanométeres átmérőjű, és egyetlen szál DNS-t tartalmaz. Ez a pici vírus mégis hatalmas bajt okoz.

A betegség történelmi előzményei messze nyúlnak vissza, és fontosak a kórokozó megértéséhez és kezeléséhez. A macska panleukopénia először a 20. század közepén került felismerésre, amikor súlyos és halálos kórtünetekkel jelentkező macskákat észleltek. Az első hivatalos leírás a 1960-as években történt, amikor a vírust sikerült izolálni és azonosítani két kutatónak, Thomas F. O’Brien-nek és Robert C. Hayden-nek. Azóta a kutatók sokat tanultak a vírusról és annak terjedési mechanizmusairól.

A vírus az egyik legellenállóbb ismert vírus. A sima takarító és fertőtlenítő szerek hatástalanok, a vírus évekig is fertőzőképes marad. Macska-macska kapcsolat révén, etetőtálakról, alomhasználattal, ürülékkel, testnedvekkel, ragályfogó tárgyakkal terjed. Szinte kiírthatatlan, az állatvédők félelme tehát nem alaptalan a betegséggel szemben.

Az utóbbi időben a vírus maga mutálódott, voltak esetek, mikor macskát kutyaparvó, kutyát macskaparvó fertőzött meg.  Egyes állatorvosok szerint a túlélésre csekély 2% esély van. A kölyök és felnőtt macskákat egyaránt megtámadhatja. Gyakran okoz hirtelen, akár 1-2 nap alatt halált.

Azok macskák, amelyek túlélik a betegség első néhány napját, immunszupresszáltakká válnak, az immunrendszerük nem fog működni. Ez azért van, mert a vírus megöli a sejteket, amelyek a fertőzés ellen harcolnak, tehát az állat fokozott veszélynek van kitéve más betegségekkel szemben is. A vírus károsítja a beleket, ami súlyos dehidratációt okozhat.

Tünetei:


Láz
Levertség, enerváltság
Hányás
Hasmenés (gyakran véres)
Kiszáradás, elektrolit egyensúly felborulása
Étvágytalanság
Furcsa, nagyon büdös szag a cica szájából
Nyelvfekély, marginális fekély

Ha a tüneteket észleli, azonnal forduljon állatorvoshoz!

Mit tehetünk, hogy megelőzzük kiskedvencünk megbetegedését?

A megfelelő védőoltások alkalmazásával és a higiéniai intézkedések betartásával a macska panleukopénia megelőzhető. Elsősorban oltassuk be őket évente. A kombinált oltás tartalmazza a parvó elleni oltóanyagot is. Mindenképpen fontos kiemelni, hogy a bent tartott cicákat is oltani kell, mert akár talpon is bevihetjük a lakásba a vírust. Az FPV elleni oltás menete két vakcina beadásából áll, amelyeket három-négy hét különbséggel kell megkapnia a kiscicának.

Másodsorban pedig figyeljünk oda az alap higiéniára. Ne hagyjuk, hogy a cicánk a kinti cipőnkkel játsszon, ne engedjük oda ismeretlen cicákhoz (séta pórázon), ne vigyünk haza idegen cicát (cicaszittelés például).

Mit tehetünk, ha cicánk elkapta az FPV-t?

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Amint észleljük a tüneteket, azonnal vigyük állatorvoshoz a kedvencünket és kérjünk neki egy parvó tesztet. Bár a teszt eredménye nem 100%-os, de ha cicánk tüneteket is produkál, valamint a teszt is pozitív, akkor kezdjük meg a kezelését.

A kezelés milyensége nagyban függ attól, hogy van a cica. Amennyiben kiszáradt, naponta akár többször is kell neki infúzió, illetve Nutribounddal, Oraladeval szükséges kényszeretetni, itatni.

Számos kutatás bizonyította már a Viroplazin nevű gyógyszer parvó ellenes hatását, illetve mi mindig adunk Burgimmune immunerősítőt is a beteg cicáinknak. Mindemellett lázcsillapítót, étvágyjavítót, vitaminokat, hasfogót, probiotikumot is ad majd neki az állatorvos.

Mindezek ellenére fontos megjegyezni, hogy konkrét ellenszer nincs. Az állat immunrendszere az egyetlen esélyünk, azt kell támogatnunk, valamint a felülfertőződést, az újrafertőződést kell meggátolnunk.

Ha cicánk fertőzött, elengedhetetlen az elszeparálása. Karantén alá kell vonnunk. Mindent fokozottan, minden nap fertőtleníteni kell. A legjobb erre az Ecocid por, a Sagewash, a Virocid és az ózongenerátor használata. A hypo 1:30-szoros higításban: 3 liter vízhez 1 dl hypo megfelelő fertőtlenítő a lakásban. (Ezeket soha ne használja az állaton!)  A fekhelyeket, rongyokat 60 fokon kell mosni.

Összefoglalva a parvó a 21. század egyik leghatásosabb sorozatgyilkosa, de ma már megvannak az eszközeink, amikkel harcolhatunk ellene! A legfontosabb a megelőzés, a tünetek korai felismerése és a kezelés mielőbbi megkezdése.