Legutóbb arról adhattunk hírt, hogy öt szurikáta apróság született a Szegedi Vadasparkban, most viszont mezopotámiai dámvad borjak láttak napvilágot. Az érdekesség, hogy ennél az esetnél is öt volt a születések száma.


Valamennyien az elmúlt hetekben születtek, a legfiatalabb mindössze egy hete. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, immár 21 fős állománya alakult ki az erdei kifutóban. A ritkaságuk abból a szomorú tényből fakad, hogy gyakorlatilag vadon kipusztultnak számított a múlt század közepére, és ma sem él belőle több 2000 egyednél a világon. Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében, a Vadaspark is fajmentő tenyészprogram keretében tartja ezt a hajdan Közel-Keleten elterjedt, még a Bibliában is szereplő szarvast.

A mezopotámiai dámvad hasonló a hazánkban is élő európai dámvadhoz, annyi kisebb különbséggel, hogy a termetük nagyobb, és az agancsuk kevésbé „lapátos”. A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind az öt apróságot, ahogy más szarvasborjakat is, hiszen a gímszarvasok és az európai dámvadak is gyarapodtak a tavasz végén és a nyár elején.