Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy Szabó Bálint önkormányzati képviselő, 2024-ben polgármesterjelöltként is megméretteti magát. Arról, hogy milyen tervei vannak, és ezeket hogyan képzeli el, a Szeged a Mindenem hírportál beszélgetett vele.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy polgármesterjelöltként is indul?

A szegediekkel 2019-ben kötöttem egy szövetséget, hogy öt évig képviselem őket. Amikor az ember a munkájában valamilyen módon akadályozva van, nyilván nem tud aktív tevékenységet folytatni, de amint ez megszűnik, tartozik a választópolgároknak azzal – akik addig is fizették a tiszteletdíjat -, hogy képviselve legyenek. Legelőször Szegeden is tájékozódtam arról, hogy ezalatt az idő alatt mi történt a városban, hogy állnak a város pénzügyei, közügyei. Amikor ez megtörtént, belevetettem magam a munkába, több bizottsági ülésen is részt vettem. Ezen felül elkezdtem a várost is járni, hiszen kíváncsi voltam arra, hogy az emberek mit gondolnak a város helyzetéről. Ezt megismerve arra is van egy világos elképzelésem, hogy mit kellene Szegeden csinálni.

Az az álláspontom most sem változott, hogy Botka Lászlónak mennie kell! De nem is az a kérdés, hogy mi lesz a mostani polgármesterrel, hanem az, hogy mit kínálunk utána. Sokkal inkább emberközpontú és a szegediekkel együtt gondolkodó, együttműködő városvezetést képzelek el. Egy olyan városvezetést, ahol nem elzárt szobákban dőlnek el a dolgok, hanem utcafórumokon, valamint kiélezett viták mentén.

Ha a jelenlegi vezetés marad, lehet attól tartani, hogy Szeged végzetesen le fog szakadni Magyarország nagyobb városaitól, és a dél-alföldi régió korábbi zászlóshajója sereghajtóvá válik. Ezért ezen, sürgősen változtatni kell. Azt látom, ha valaki húsz évig beleragadt a saját rutinjába, nehezebb számára a változtatás. Nézzük csak meg, hogy mekkorát változott és változik a világ; aki ezt nem tudja követni, az le is marad. Egy sokkal aktívabb, kezdeményezőbb hozzáállással átfogó városfejlesztési tervet kell letenni a szegediek asztalára. Meg kell, közösen határozzuk, hogy hol szeretne a város tartani pár év múlva. Amíg ezt nem sikerül, addig csak egy evickélő csónakként lehet tekinteni Szegedre.

Botka László már elég régóta polgármester, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan meg vannak elégedve a munkájával. Változást említett, de hajlandóak lesznek erre az itt élők?

Úgy vélem, hogy amíg nincs jobb, addig Botka László marad. Egyelőre az a helyzet, hogy a Szegeden élők nem is láttak nála jobbat. A két évtizedes „Botka-korszak” azt eredményezte, hogy senkinek nem sikerült az ő árnyékából kinőnie. Sem a saját városvezetői oldalán, sem a helyi ellenzéki oldalon. Akkora árnyékot vet a polgármester a teljes szegedi politikai vertikumra, hogy senkinek sem sikerült kijönnie a napfényre. Bízom benne, hogy az elmúlt négy éves tevékenységem azt eredményezte, hogy látnak valaki mást is. Azzal, hogy elindulok polgármesterjelöltként, nem Botka László ellen szeretnék küzdeni, hanem azt kívánom megmutatni, hogy lehet ezt nála jobban is csinálni.

Azért az nem mondható el, hogy a szegedi városvezetés csak rossz dolgot csinált. Melyek azok a dolgok, amiket érdemes továbbvinni, és mik lennének azok, melyeken feltétlen változtatni kellene?

Legelőször azt kell leszögezni, ha valaki városvezető, az legyen az, hisz egy fenékkel két lovat nem lehet megülni. El kell azt dönteni, hogy polgármesterként a várost akarom szolgálni, vagy ezt egy ugródeszkaképp képzelem el.

Ebben Botka László nagyot hibázott, amikor a mögöttünk levő ciklusban bevállalta a polgármesterség mellett a miniszterelnökséget, és a szegedi városházáról próbált kormányt váltani. Ebből a hibából érdemes tanulni.

A legfontosabb az, hogy a új polgármesternek kizárólag a város dolgaival kell foglalkoznia. Aki valamit is hozzátesz a város előrelépéséhez, azzal kötelességünk együttműködni. Arra a kérdésre, hogy mit csinál jól a jelenlegi városvezetés, azt tudom mondani, hogy hatalomgyakorlásban egészen biztosan kiváló. De azt is ki kell emelni, hogy a propagandában is élen járnak, viszont annyi pénzből, amit elköltenek a városvezetés tagjai, nem nehéz. Az a szomorú, hogy ebből az összegből nagy és fontos dolgokat is lehetne csinálni. Ha mindenképp ki kell emelni valamit, azt tudom mondani, hogy a városvezetés tagjai közül egyesek, akik egyben önkormányzati képviselők is, közülük jó páran vannak olyanok, akiknek a képviselőség az valóban egy képviseletet és szolgálatot jelent. Ezeket a képviselőtársaimat arra biztatom, hogy vigyék tovább a munkát, ahol pedig a fáradtság jelei mutatkoznak, adják át a fiatalabbaknak a stafétabotot.