Magyarországon a jóga nem terjedt el annyira, mint a többi mozgáskultúra. De a jógára ne csak úgy nézzünk rá, mintha csak testünk fejlődését szolgálná. Valójában mi a jóga? Erre Selymes Andrea gyermekjóga oktató adott választ.


A jóga egy életszemlélet. Segítségével sokat tehetünk egészségünkért, állóképességünkért, az élethez való hozzáállásunkért. Fizikai és szellemi gyakorlatokat tartalmaz, így karban tartjuk testünket és elménket is. A jóga elemei a légzés, a relaxáció, a jógapózok, illetve testtartások és természetesen az egészséges táplálkozás.

A jóga szó szanszkrit eredetű, kapcsolódást jelent: test – lélek – szellem kapcsolódását. A légzőgyakorlatok, a jógapózok, a meditáció által tapasztalhatjuk meg a harmóniát az életünkben.

Ezt a harmóniát a “jóga nyolc lépcsőfokán” át érhetjük el:

1. Etikai és magatartásbeli normák, másokkal való viselkedésünk.
2. Önmagunkról való gondoskodás.
3. A jógapózok rendszeres gyakorlása.
4. A légzőgyakorlatok alkalmazása.
5. Érzékelésünk befelé irányítása a külvilágról.
6. A koncentráció folyamatos gyakorlása.
7. Rendszeres meditálás.
8. A békés tudatosság megtapasztalása és fenntartása.


A jógában fontos elem a csakrarendszer kiegyensúlyozása, harmonizálása. Csakráink a gerinc mentén helyezkednek el, 7 fő csakránk van és több mellékcsakránk. Energiaközpontokat jelentenek, itt összpontosul az adott rész energiája. Minden csakránkhoz tartoznak testrészek, szervrendszerek, melyekre hatással van a csakra energiája, állapota. Lehetséges alul- és túlműködés, ami megmutatkozhat akár betegségek formájában is. Ezért fontos kiegyensúlyoznunk őket, ezáltal tudjuk fenntartani egészségünket.

A jóga tehát egy életforma, nem csak testedzés. Nem nyakatekert gyakorlatok sora, sokkal inkább egyszerű, főleg nyújtópózok hosszabb ideig való kitartása, légzőgyakorlatokkal kiegészülve. Rendkívül hatékony tartásjavító, stresszoldó mozgásforma, de hatásos hátfájdalmak, vérkeringési problémák, koncentrációs nehézségek esetén is.