Ruzsa Roland önkormányzati képviselőként is nagyon sokat tesz a Kiskundorozsmán élőkért, rengeteg ember szeretetét, támogatását vívta ki már magának. Ha kell, anyagilag támogat egy nemes rendezvényt, fejlesztéseket eszközöl, vagy éppen a rászorulóknak hord ételt. Mégis olyan hangok is megjelentek, akiknek ez sem elég, csak bírálni tudják őt. Volt olyan, hogy származásába kötöttek bele, máskor pedig azzal vádolták, hogy a kiskertek nem számítanak neki. Gondolhatnánk azt is, hogy a baloldal már elkezdte a jövő évre a kampányát Szegeden? Ezt a kérdést mindenkire rábízzuk, hogy döntse el saját maga. Az elmúlt időszakról beszélgetett Ruzsa Roland önkormányzati képviselővel a Szeged a Mindenem hírportál.


Önkormányzati képviselőként odafigyel arra, hogy az oktatás-nevelési intézmények, megfelelő szinten tudjanak működni. Milyen fejlesztések történtek ez ügyben az elmúlt időszakban?

„Kiskundorozsma mindig is híres volt, nevelés és oktatás terén, viszont a megfelelő pedagógusi munka, nem minden esetben párosul, megfelelő „külcsínnel”. Ezeken mind változtatni kellett mind esztétikai szempontból, mind pedig technikai fejlesztések terén is. Egy településrész jövőjét, mindig is a gyerekek jelentik. Ahhoz, hogy helyben lehessen őket tartani, ezeknek az intézményeknek, rendben kell, hogy működjenek”.

Az intézmények vezetőivel folyamatos kapcsolatban állok, és figyelem azokat az igényeket, melyek által határozott és értékteremtő fejlesztések valósulhatnak meg.

Ezek után örömmel tudom elmondani azokat a fejlesztéseket, melyek már megvalósultak. A bölcsődében évek óta határozott kérés volt a szülő részéről, hogy a terasznak legyen egy megfelelő fedése, hiszen a régi berendezés mechanikai szerkezete teljesen elromlott. Ezt a problémát még a tavalyi év végén sikerült orvosolni a szülők legnagyobb örömére. Emellett, a bölcsőde játékparkja is bővült mozgás- és készségfejlesztő játékokkal.

„Nagy büszkeség számomra az, hogy a bölcsőde, fennállásának 68. évfordulóját ünnepelte. Igény lenne arra, hogy a befogadóképességet bővítsük, hiszen rengeteg dorozsmai szülő kénytelen elvinni a gyermekét egy másik helyre”.


Az óvodák tekintetében, a Jerney utcai óvodát a városvezetés már felújította, közel 300 ezer millió forintból, viszont egy nagyon fontos dologról feledkeztek meg, mégpedig a klíma berendezések felszereléséről. Erre két csoportszobában is nagy szükség lett volna. Az egyik berendezés beüzemelésére már tavaly már sor került, a másik klíma pedig, az óvoda megkezdéséig áll majd a helyére.

Visszaemlékezve elmondhatom, amikor egy apák napi rendezvényt tartottuk, az Országos Koraszülött Mentőalapítvánnyal közösen. Ezen a rendezvényen, becsületkasszával dolgoztak az árusok. A befolyó összegből, rengeteg dolgot sikerült vásárolni. A szervezők viszont ragaszkodtak ahhoz, ha már helyben tartották meg, akkor Kiskundorozsma is kapjon valamit. Akkor született meg, a második klímaberendezés kérése.

A Széksósi utcai óvoda mozgás- és készségfejlesztő játékokat kért, ide új redőnyök is felszerelésre kerültek. A Bölcs utcai óvodának anyagi támogatást biztosítottam, amiből ők is játékokat vásároltak. Továbbá, a Negyvennyolcas utcai óvoda egyik csoportterme új bútorokat kapott. A tavalyi évben Milánóban jártam egy könyvbemutatón. Azon az eseményen Demetrio Albertini a milánói egyesület egyik emblematikus játékosa mutatta be a Magyarországon megjelentetett életrajzi könyvét. Az egyik ott aláírt mezt sikerült jótékonysági licitre bocsátani, melyet egy helyi vállalkozó vásárolt meg. Kipótolva ezt az összeget, ebből a pénzből sikerült megvásárolni, a csoportszoba bútorzatát.

„Úgy gondolom, hogy az elmúlt egy évben a szülők megértették azt, hogy fontosak számomra ezek az intézmények, illetve a gyermekek jövőjének biztosítása. Ezek után is azon fogok dolgozni, hogy a szülők mellett álljak, hisz én is érzem azt, hogy ez fordítva is igaz.”

Ennél a témakörnél érdemes megemlíteni azt is, hogy nyáron sem engedi el a gyermekek kezét, hisz nem is egy gyermektábor volt, ahol tiszteletét tette. Szokásához híven ezekre sem érkezett üres kézzel.

Kiskundorozsma mindig is méltán híres volt azzal kapcsolatban, hogy az iskolai időszakot követően rengeteg tábort szervez. Itt fel lehet az óvodai, illetve a sporttáborokat sorolni, természetesen aki kézműveskedni szeretne, arra is van lehetőség.

Ezeknek a fiataloknak nagyon fontos az, hogy ebben a mai rohanó és fejlett világban közösségi életet tudjanak élni. Ha visszagondolok gyermekkoromra, alig vártam a nyári szünetet, hogy mehessek táborba. Itt minden gyermek nagyon szépen tud fejlődni, hisz minden közösségnek van egy ereje, ezáltal a társadalmi életbe való beszoktatás is sokkal könnyebb. Jó magam is támogattam ezeket a táborokat, kiknek milyen igényei voltak, azokhoz próbáltam mindig igazodni.

„Nagyon fontos lenne minden önkormányzati képviselő számára, hogy a település lakóit helyben tartsa. Biztosítani kell olyan szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket, ami arra ösztönzi őket, hogy ne menjenek el máshova”.

Úgy gondolom, hogy fontos kiemelni azt, hogy nemcsak a Kiskundorozsmán élőkért dolgozik, hanem próbál segíteni a külterületen élőknek is.

A kiskertekből sajnos, hogy folyamatosan áramlik egy suttogó propaganda, az éppen aktuális képviselővel szemben. Ők azt szajkózzák, hogy csak Kiskundorozsma a fontos, ezek az övezetek viszont nem.

Ennek az ellentettjét tudom bizonyítani, hisz nagyon sokan látják azt, hogy jelen vagyok ezeken a területeken is. Sajnos, ezeken a részeken kardinális probléma az utak helyzete, de az ott élőknek meg kell értsék azt, hogy a képviselői keret ehhez nem elég. Ahhoz, hogy utakat lehessen aszfalttal ellátni, mindenképp szükség van a város vezetésének a támogatására is. Idén két utca rendbetételével fordultam hozzájuk, amire ígéretet is kaptam. Remélhetőleg, mind a Maty-Parti út, mind pedig a Körte utca rendbetételére sor kerül majd a közeljövőben.

Határozott célom az, hogy minél több utcára kerüljön szilárd útburkolat. A Széksósi útnál van egy játszótér, amit szeretnének még jobban kihasználni. Július elsején már nem első alkalommal került megrendezésre a családi nap a kiskerteseknek. Ezt továbbra is a kiskertekben kerül megrendezésre, hisz nagyon sokan eljöttek erre az alkalomra. Felmerült az a kérés is, hogy szeretnének egy bográcsozó helyet kialakítani a játszótéren. Ezt a kérést is sikerült megvalósítani, valamint ide is egy új mozgás- és készségfejlesztő játék lett telepítve. A képviselő terveim közt szerepel az is, hogy megoldjuk a játszótér világítását is.

„Magam részéről azt tudom ígérni a kiskerteseknek, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet fordítok rájuk is. Fontos mindenkiben tudatosítani azt, hogy ők is a település szerves részét képezik.”

Nem kerüli el a figyelmét, az idős korosztály sem. Nemcsak ételosztással segít nekik, de folyamatosan tartja a kapcsolatot a nyugdíjas klubokkal is.

Egy közösség számára nagyon fontos tudatni a helyben élőkkel, hogy csak ott lehet jövő, ahol van múlt is. A település idős korosztálya nagyon jó alternatívát és fényes jövőképet tud mutatni, egy közösségnek. A tapasztalatukkal, illetve az élethez való hozzáállásukkal, példát tudnak mutatni a jövő generációjának.

Jó kapcsolatot tartok a nyugdíjas klubokkal, folyamatosan támogatom őket, amiben tudok, segítségükre vagyok. A tavalyi évben sikerült őket színházbérletekkel is meglepni. Október 2-án lesz a nyugdíjas nap megünneplése, ahol minden nyugdíjas klub tagját egy ebéddel látom nagy szeretettel majd vendégül.

További hírekért látogass el a szegedamindenem.hu weboldalra, vagy kövesd Facebook oldalunkat!