Kiskundorozsmán minden rendezvényen mosolygós arcok és kedves emberek fogadnak minket. És egy remek képviselő, akit szemmel láthatóan nagyon szeretnek helyiek. Ruzsa Rolandot, az a Mihálffy Béla fedezte fel, aki korábban közel másfél évtizeden keresztül volt a kiskundorozsmaiak önkormányzati képviselője, jelenleg pedig országgyűlési képviselőként dolgozik. Utódja többször is kiemelte, az ő általa elkezdett munkát szeretné folytatni, de szeretné a saját elképzeléseit is megvalósítani. Kiskundorozsma az a hely, ahol az itt élők bármikor felkereshetik az önkormányzati képviselőjüket, hiszen mindig mindenkinek készségesen segít. Múlt héten került megrendezésre a XIII. Kiskundorozsmai Tökfesztivál, egész Szeged hangos volt a sikeréről, többek között erről is kérdeztük képviselő urat.

Nehéz hetek állnak mögötted, hiszen hétről – hétre vannak rendezvények Kiskundorozsmán melyeken te rendszerint ott is vagy, és támogatod is őket. Meddig lehet tartani még ezt a tempót, amit megválasztásod óta diktálsz ?

Nagyon szeretem a Dorozsmai embereket, elhivatott vagyok amellett, hogy a dolgos hétköznapok mellett, lehetőséget biztosítsunk nekik a szórakozásra, kikapcsolódásra is. Ami a munkát jelenti, én ilyen családban nőttem fel. Édesapám és édesanyám is reggeltől késő estig dolgoztak. Mellettük testvérem a követendő példa, aki úgyszintén rengeteget dolgozott nap mint nap. Nála nem létezett az, hogy lehetetlen, sajnos idén őt elvesztettük, de mindig is a példaképemként fogok rá tekinteni. Visszatérve a kérdésedre évek óta napi 14-15 órákat dolgozom, fiatal vagyok, vannak még ambícióim, most azonban jelenleg a legjobb helyen vagyok, szeretem azt amit csinálok, annál nincsen nagyobb öröm számomra, ha a munkámmal örömet tudok okozni azoknak az embereknek akik bizalmat szavaztak nekem. Nem titok, nekem a családom mellett Kiskundorozsma a másik nagy szerelmem. Értek már kudarcok az életben, voltak sikereim, de mind közül talán amire a legbüszkébb vagyok az az, hogy a kiskundorozsmaiak képviselője lehetek.

Ez azt jelenti, hogy hosszú távra tervezel Kiskundorozsmán ?

Hogy őszinte legyek, nagy valószínűséggel én már itt fogom leélni az életem hátralevő részét. Természetesen az élet nagy rendező, lehetnek váratlan fordulatok, de nagyon örülök annak, hogy a jó Isten erre vezette az utam. A gyerekeim itt születtek, ide járnak iskolába, óvodába. Korábban megjelent rólam egy cikk, hogy elváltam a feleségemtől, ez igaz, én ezt soha nem tagadtam, neki volt egy felelőtlen facebook-bejegyzése, azóta a nézeteltéréseinket tisztáztuk, és teljes egyetértésben neveljük két csodálatos gyermekünket, ez mindannyiunk közös érdeke. Otthonra és nagyon sok barátra leltem Kiskundorozsmán. Önkormányzati képviselőként pedig addig szeretnék dolgozni amíg élvezem az emberek bizalmát, és ők is úgy gondolják, hogy alkalmas vagyok a képviseletükre. Addig is végzem a dolgom, a lehetőségeimhez mérten, a lehető legjobban. 

Mindig nagy tisztelettel beszélsz Mihálffy Béla országgyűlési képviselő úrról, valóban ennyire jó a harmónia köztetek?

Azon kevés emberek közé tartozunk, akinek a baráti kapcsolatuk munkakapcsolattá is alakult, korábbi tapasztalataimból kiindulva volt, hogy ez rossz hatással volt egy-egy baráti kapcsolatra. A mi esetünkben erről szó sincs. Kölcsönösen tiszteljük egymást. Ő egy nagyszerű ember, remek politikus de ami még annál is fontosabb kiváló édesapa és férj. Ha az előbb azt mondtam, hogy a szüleimre nagyon büszke vagyok, és a testvérem a példaképem, ő a következő ember az életemben akire mindig hallgatok és kikérem a véleményét. Kevés ember iránymutatásai tudnak pozitív hatással lenni egy- egy ember személyiségére, ő mindenképp ezek közé tartozik.

A kiskundorozsmai visszhangok alapján nagyon jó a megítélésed, sőt Szegeden is több városrészen pozitívan beszélnek rólad politikai identitástól függetlenül! Említetted az előbb az ambíciókat. Esetleg gondolkoztál már komolyabb szerepvállalásban? 

Ennek nagyon örülök, azonban én is tudom, hogy mindenkinek nem tudok én sem megfelelni. Mindig lesznek olyanok akik kivetnivalót fognak találni bennem. A közéleti szerepvállalás ilyen, ezt vállaltam. Bízom benne, hogy az a szeretet amit most kapok, munkám elismerése jeléül, még sokáig kifog tartani. Még sok teendő és feladat áll előttem, sokszor volt rajtam nagy nyomás, de ezekkel párhuzamosan fejlődtem én is. Határozott elképzeléseim vannak azzal kapcsolatban, hogyan tudnám tovább fejleszteni Kiskundorozsmát. Számomra Kiskundorozsmán önkormányzati képviselőnek lenni, a politikai szerepvállalásom csúcsa, ezzel választ is adtam a kérdésedre.

Dorozsmai Parasztolimpia, Faragó-napi kakasfőző verseny, Dorozsmai Tökfesztivál… Három olyan program ami csak az elmúlt egy hónapban megrendezésre került. Más településen, vagy településrészen jó ha évente egy komolyabb rendezvényt sikerül megtartani.

Én tisztelem a múlt hagyományait. Ezeket a rendezvényeket évek óta megtartják Kiskundorozsmán. Idén azonban tényleg fantasztikusan sikerült minden közösségi rendezvényünk. A sikereknek azonban csak egy apró része köszönhető a szerepvállalásomnak, a munka nagy részét a Művelődési ház dolgozói teszik bele, akik rendszerint szabadidejüket feláldozva dolgoznak egy – egy rendezvény sikeréért. Hajdú Géza idén nyugdíjba vonult, utódja Lévainé Jakus Edina lett. Óriási tenni akarással és alázattal vetette bele magát a munkába. A munkatársai mind egy emberként ott állnak mögötte ami nagyon fontos. A Dorozsmai Parasztolimpia tavaly elmaradt az időjárási viszonyok miatt, idén azonban megtudtuk rendezni, sokan voltak. A kakasfőző-verseny idén rekordot döntött, soha ennyi csapat nem nevezett még be a versenyre. A pontot az I-re pedig a múlt heti Tökfesztivál tette fel. Nem csak Kiskundorozsmáról, hanem környező településekről is érkeztek vendégeink, de volt olyan is aki Szerbiából vagy éppen Németországból jött. 

Volt aki nem a jól sikerült rendezvényt helyezte előtérbe, hanem inkább a viselt pólóddal volt elfoglalva!

Ne is mondd. Van egy remek fesztivál, ahelyett, hogy a városi vezetés sajtója erről írna, azzal volt elfoglalva, hogy épp milyen póló van rajtam. Nevetséges! Gyerekkorom óta mindig odafigyeltem a megjelenésre, kellőképp hiú is vagyok magammal szemben. Ettől nem vagyok sem jobb, sem rosszabb ember. Ott van például a másik oldalon Szénási Robi, neki is jó stílusa van, és nem olcsó dolgokat hord. Aztán láttam ki írta a cikket, csak mosolyogtam egyet. Neki ez a dolga, ezért kapja a fizetését, nem először és minden bizonnyal nem utoljára állt belém. Az viszont nem tetszett, hogy burkoltan de megint előjött a „románozással“. Korábban többször is sértően írt a családom több tagjáról.

A szegedi városvezetés ezt vajon miért hagyja ? Szeged szolidáris város, mindig ezt hangoztatják. 

Nem tudom, de őszinte legyek, már nem is érdekel, legyen ez az ő bizonyítványuk. Többször elmondtam, de most utoljára megteszem, Méhkerék ahonnan én származom, magyar település, amit többségben román nemzetiségűek laknak. A helyi óvoda, iskola két tannyelvű. Mindenki beszél románul, így én is, anyanyelvi szinten. Szegeden egyébként a Tóth Péteren és a Szeged.hu-n kívül ez senkit nem érdekel. Annyit azonban szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani, hogy ha az érdekeltségeim közé tartozó bármelyik cég alkalmazottja antiszemita vagy rasszista jelzőket mondana Botka Lászlóra, másnap már nem kellene munkára jelentkeznie. A szüleim arra neveltek, hogy van jó és rossz ember, mindegy, hogy honnan jött, nem származás alapján ítéljük azt meg, hanem aszerint ahogy él.