Európai uniós forrásból országos lefedettségűvé vált a gyermeksürgősségi ellátás; a fejlesztésre hat helyszínen 19,1 milliárd forintot fordítottak – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vissza nem térítendő forrásból egy olyan gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer jött létre, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról 90 percen belül a lehető legjobb ellátáshoz jusson.

Az ország gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszerében a komplex, több mint 8600 négyzetméter alapterületet érintő infrastruktúra-beruházáson túl a gyermekgyógyászat átfogó fejlesztését hajtották végre – írták.

Ezek közé tartozott többek között a betegutak kialakítása, az egyes betegség-, illetve beavatkozástípusokhoz, valamint az adott ellátási szinthez rendelt finanszírozási rendszer módosítása, a szakvizsgafeltételek, a képzési program és a vizsgafeltételek meghatározása, az egységes ellátási protokollok bevezetése és két hiánypótló tankönyv kiadása.

A konzorciumi partnerek – Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház – együttműködésével immár a gyermeksürgősségi ellátás országos szinten, mindenki számára elérhetővé vált – olvasható a közleményben.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.