„Annak a kultúráját kell megteremteni, hogy a nők hangot adjanak önmagukért.” – fogalmazta meg Bernáth Éva, a Nők a Kultúráért Klub elnöke vasárnap a Szegedi Pinceszínház által szervezett panelbeszélgetések keretében. A jelenleg 20 tagú civil társaság célja a női szerepvállalás erősítése és a kulturális, közösségi értékek támogatása hazánkban és a Kárpát-medencében.

Fotók: Kovács Ida Jusztina

A nők kulturális életben betöltött szerepének és lehetőségeinek elemzése társadalmi szintű perspektívát igényel a kultúra és a társadalmi élet összefonódására tekintettel. A szakmai beszélgetésen a nők helyzetének speciális aspektusból történő vizsgálata aktuális és jövőbe mutató gondolatokat vetett fel.

Az Európai Unió foglalkoztatási ráta meghatározásával és folyamatos monitorozással törekszik a nők helyzetének javítására a politikai és kulturális intézményeknél egyaránt. Intézkedéseit támogató kérdőívek kitöltésével gyűjt adatokat, többek között, a színházak kereti között dolgozó női vezetők, női rendezők és női írók számáról. „Uniós szinten nagyon elszomorító, amit ezek a statisztikai adatok mutatnak.” – emelte ki Varsányi Anna, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja.

Kulturális életünk ezen szegmense erősen maszkulin jellegű, kevés teret biztosítva a hölgyeknek. A Nők a Kultúráért Klub, ezt a tér hiányt felismerve született meg hiánypótló platformot teremtve a hölgyek kulturális szerepének felkarolása érdekében. „Tagként az aktív nők összehozása a cél, de szimpatizánskét bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez.” – fogalmazta meg Bernáth Éva a civil társaság megalapítója.

Irsai Farka László, a Szentesi Koszta József Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kultúra egy-egy ága, mint például a könyvtár, népművelés, közművelődés kifejezetten női szakterületek. Ezzel szemben az opera és a színház világában a kilencszázas évek óta hiányoznak a női vezetők.

Kancsár Orsolya hozzátette: „Mindezek ellenére egyre több a sikeres női rendező. A nők bizonyos szempontból másképpen közelítenek egyes témákat.” A társaság működésének előnyeit kiemelve az igazgatónő, úgy véli: „Tagjai tevékenységeikkel kiegészítik egymást, mindenki mást tud nyújtani a társadalmi érzékenyítés érdekében.”

A Pinceszínház rövidtávú céljai között Kancsár Orsolya kihangsúlyozta: a szervezet tagjaként, jövőre Erdélyből gyermekeket utaztatnak majd hazánkba és megismertetik velük a magyar színházat. Ők ezzel szeretnének hozzájárulni a kezdeményezéshez.

„Egy nyelvet beszélünk és elfogadjuk úgy egymást és magunkat, ahogy vagyunk.” – összegezte Bernáth Éva. Bízik abban, hogy a színház nyújtotta kapcsolatrendszerük révén örömmel veszik majd megkereséseiket és adott esetben megkeresésekkel élne feléjük.

Szerző: Dr. Kovács Judit Nóra