A tanévkezdés időszakában a forgalom dinamikája megnövekszik (erről árulkodnak az ilyenkor jellemző forgalmi dugók), s ezzel párhuzamosan az általuk jelentkezőn közlekedésbiztonsági kockázat is átlag feletti – mutatott rá Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója, titkára.

Elmondta, sok iskola környékén találhatóak korlátozott sebességű övezetek. Az ilyen helyeken (30-as sebességkorlátozás) túlnyomórészt egyenrangú utak keresztezik egymást, melyeknél a „jobb kéz szabály” alkalmazandó, ezért javasoljuk, hogy ezeket a kereszteződéseket fokozott óvatossággal, körültekintéssel közelítsék meg, majd csak azután haladjanak be, amikor meggyőződtek arról, hogy jobbról nem jön senki.

Fontos még megemlíteni, hogy elsőbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják! Tehát célszerű nem csak jobb kéz felől eső utcákra koncentrálni, ezért javasoljuk a szembe közlekedő és a balról érkező járművek haladási szándékát is figyelemmel kísérni.

Arra is kitért, hogy kovábbi komoly veszélyforrás az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása. Fontos tudni, hogy a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére. Míg az „elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál sok esetben elegendő lassítással meggyőződni a biztonságos áthaladásról, addig az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál minden esetben meg kell állni.

Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Hozzátette, az elsőbbség szabályozásának módjától („jobb kéz szabály, táblák, jelzőlámpák)
függetlenül minden esetben meg kell győződni arról, hogy valóban megadják az elsőbbséget, amennyiben lehetséges, keressük a szemkontaktust.

Az iskolák környékén kihelyezett megállási és várakozási tilalmat jelző táblák figyelmen kívül hagyása jelentősen akadályozza a forgalom dinamikáját, továbbá balesetveszélyes helyzetet teremthet. A járművel megállva a gyermek csak olyan helyen szálljon ki, ahol a megállást és várakozást tábla nem tiltja, és ami a legfontosabb: a gyermek biztonságban van!

Kis odafigyeléssel komoly kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat!