Október 18-tól december 3-ig tart a „Látni és látszani 2023” akció, amelyet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szervezett.


Vad Róbert a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója, titkára elmondta, az őszi időszak jellemzője a későbbi napkelte és az egyre korábbi sötétedés, a korábbinál kedvezőtlenebb időjárási viszonyok, amelyek együtt rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit. Nehezíti a helyzetet, hogy a közlekedőknek is időre van szükségük a változó körülményekhez való alkalmazkodásra, emiatt az őszi közlekedési balesetek előfordulásában gyakorta szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Az elővigyázatos vezetés mellett ebben az időszakban a járművezetőknek másféle felelősségük is van: a járművük és önmaguk őszi-téli felkészítése.

Hangsúlyozta, az őszi-téli átálláskor a gépjárműveken fontos ellenőrizni a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlő állapotát. Érdemes bekészíteni az autóba a hideg évszak kívánta kellékeket, mint a jégkaparó, a jégoldó spray. Fontos az évszaknak megfelelő fagyálló ablakmosó folyadék használata, és sokat segít páramentesítők alkalmazása is. A napi vezetési rutin során javasolt a nagyobb követési távolságot alkalmazása, rossz időben a lassabb haladás, különösen a kezdő (vagy újrakezdő) járművezetőknek. Ilyen évszakos átálláskor nagyon sokat segít egy vezetéstechnikai pálya aktuális tréningjének az elvégzése.

A „Látni és látszani” kampány során ingyenes járműátvizsgálást, illetve szemvizsgálatot kínálnak a lakosságnak. Arra biztatjuk a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel: vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen.

Arra is kitért, hogy a közlekedésbiztonság társadalmi ügy, társadalmi felelősség is. A „Látni és látszani 2023” országos közlekedésbiztonsági akció célja, hogy a közlekedők számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója fontos alapjai a biztonságos közlekedésnek. Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról a www.latnieslatszani.hu honlapon lehet tájékozódni. Segítségként országos szerviz- és optikakereső szolgáltatás is működik a felületen.

A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyok okán a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, illetve az ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok kapcsán tanácsokkal is segítik a közlekedőket. A láthatóságra az autósok mellett a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is érdemes figyelni, mert a biztonságuk alapja, hogy a forgalom többi résztvevője időben észrevegye őket. Ebben segíti őket az ORFK-OBB már hagyományossá váló őszi akciója a „Light Friday”. Ennek során idén november 3-án reggel nyolc, és délután két óra között ingyenesen láthatósági eszközöket kínálnak a kerékpárosoknak és gyalogosoknak, hogy biztonságosabban közlekedhessenek.