1883 októberében Ferenc József a városba látogatott, hogy Szegedet és annak új középületeit ünnepélyesen felavassa és átadja Szeged polgárainak. A királylátogatás harmadik napján. 1883. október 16-án déli 1 órakor kezdődött a Somogyi-könyvtár megnyitó ünnepsége.

Erre a jeles évfordulóra a Somogyi-könyvtár több alkalommal, többféle programmal, akcióval emlékezik meg. Első állomásként 2023. október 12-én tartottak egy ünnepélyes felolvasó ülést, amelyen a szintén 140 éves fennállásukat ünneplő intézmények képviselői, valamint Botka László polgármester is tiszteletét tette, és örökbefogadott egy értékes dokumentumot a könyvtár régikönyves állományából.


A Somogyi-könyvtár munkatársai 2023. október 16-án, hétfőn a könyvtár előtt várják az arra bicikliző szegedieket és 140 ajándékkönyvet és apró ajándékokat osztanak ki. A könyvtár korábban már hirdetett hasonló akciót, amikor a 70 éves megyei könyvtári ellátás kezdetét ünnepelték. A könyves reggeli egy remek alkalom arra, hogy összekapcsolja a biciklizést, az olvasást és a közösségi élményt.