A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya idén is megtartotta, a Kéklámpás biztonsági juniálist.

Forrás és kép: Police.hu

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2023-ban tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Kéklámpás biztonsági juniálist. Idén a rendezvény helyszíne és időpontja is igazán különleges volt, hisz a megjelenésre a 94. Ünnepi Könyvhét biztosított lehetőséget a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával. Ezért is lett a program mottója: Kultúra és Biztonság.

Júniusban a megelőzési munka központi tevékenysége a diákok nyárra történő felkészítése, hiszen a tapasztalatok szerint ilyenkor a fiatalok már kevésbé figyelnek a szabályok betartására. Fontos, hogy a fiatalok még a vakáció megkezdése előtt foglalkozzanak a legfontosabb prevenciós kérdésekkel, amelyhez a szakmai segítséget évről évre a 112-es szervezetek nyújtják. Ebben az esztendőben az együttműködők köre jelentősen bővült, így még komplexebb prevenciós összefogás és tájékoztatás valósult meg annak érekében, hogy a fiatalok szárazföldön és vízen/vízben egyaránt biztonságban érezhessék magukat.

A XIV. juniális programjai a mindennapi függőségeink, illetve a szermentes élet gondolatisága köré szerveződtek, kapcsolódva ezzel a fesztiválidőszak alapvető kihívásaihoz is. Ennek körüljárásában segítette a rendezvény közönségét, köztük a meghívott fiatalokat dr. Mózesné Toronykőy Márta r. alezredes, a vármegyei Bűnmegelőzési Osztály vezetője, Dj Dominique (Várkonyi Attila), a szegedi Ifjúsági Drogcentrum szakpszichológusa, Szobota Réka, Müller Olívia diák, és az egészséges életmód jegyében szerepet vállaló FittKrisz (Lajkó Krisztián) is. A nagyszínpad kedvelt programja volt a „Függőségünk, a kutya c. bemutató, amely betekintési lehetőséget nyújtott a rendőrség egyik speciális feladatrendszerébe, valamint kutyavezető kollégáink mindennapi életébe is.

A MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Zenekar zenei előadását követően Palicz András r. ezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese nyitotta meg rendezvényt, melyen csaknem 400 diák vett részt. A zenés műsort és a megnyitót a nagyszínpad rendezvényei követték. A minél szélesebb körű tájékoztatás és felkészítés érdekében a rendezvény programjában fontos szerepet kaptak az együttműködők interaktív bemutatói is.

A 2023. június 9-én megrendezett biztonsági juniális együttműködői a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Őrs, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács és a Szegedi Áldozatsegítő Központ voltak.

A szünidőre való felkészítés ezzel a nappal azonban még nem ért véget, hiszen nagyon fontos, hogy még a szünidő megkezdése előtt megszólítsuk a szülőket is. A rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának programsorozatához kapcsolódva a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület szakemberei 2023. június 14-én 17 órától a Somogyi-könyvtárban csoportfoglalkozást tartanak a Nyomkereső szülői klubjának keretében – Ki vagyok én? Kihez tartozom? avagy gyermekeink identitáskeresése címmel.