A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az adventi várakozás időszakában a bűncselekmények, a közúti közlekedési balesetek megelőzését fokozott közterületi jelenléttel igyekszik biztosítani. A Bűnmegelőzési Osztály vezetője, valamint a Balesetmegelőzési Bizottság titkára közösen hívta fel a figyelmet az ünnepekre való készülődés legfontosabb prevenciós tudnivalóira.


A bevásárlóközpontokban, karácsonyi vásárokban fokozottan figyeljenek értékeikre, táskáikat ne hagyják őrizetlenül a bevásárlókocsin. Pénztárcáikat, mobiltelefonjukat, okmányaikat jól zárható, biztonságos helyen tárolják.

A karácsony a családi összejövetelekről, a vendégjárásról szól, ami a közúti forgalom jelentős növekedését eredményezheti, ráadásul az út- és látási viszonyok változása is fokozott figyelmet igényel. Természetesen nagyon fontos, hogy a jármű fel legyen szerelve korszerű biztonságtechnikai eszközökkel, de a megfontolt, előrelátó vezetési hozzáállást semmi nem helyettesíti. Kulcsszavak ilyenkor: körültekintés, óvatosság és türelem.


A járművekben látható helyen hagyott csomagok felkelthetik az ártó szándékú személyek figyelmét. Az elkövetőknek pár másodperc is elég, hogy az óvatlanságot kihasználva feltörjék a gépkocsit és megszerezzék a kiszemelt értékeket. A gépjárműben hagyott értéktárgyak nincsenek biztonságban, helyezzék azokat a csomagterébe!

A téli időszakban kiemelt fontosságú a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek előírásszerű használata. Alkalmazzák az életkornak és magasságnak megfelelő speciális védőeszközöket, amelyek használata jelentősen csökkenti baleset esetén a személyi sérülés bekövetkezésének kockázatát.


Ebben az időszakban gyakrabban találkozhatnak a közterületeken, illetőleg a lakókörnyezetükben különféle adománygyűjtőkkel. Általában valamilyen karitatív célra hivatkozva próbálnak pénzt szerezni. Azok a szervezetek, amelyek valóban adománygyűjtéssel foglalkoznak soha nem készpénzben kérik a támogatást. Minden esetben legyenek körültekintők, nézzenek utána, hogy kinek küldenek pénzt, kinek ajándékoznak.

A karácsonyi vendégjárás alkalmával elfogyasztott legminimálisabb alkoholmennyiség is beláthatatlan következményekkel járhat. A zéró tolerancia az év minden napján kötelez a szabálykövetésre. A vendéglátók ne kínálják alkohol tartalmú itallal a járművezetőket! 

Egyre több szolgáltatást vehetnek igénybe online, ami természetesen a karácsonyi ajándékok beszerzésére is igaz. Az Online biztonság, pénzügyi tudatosság érdekében mindig csak megbízható kereskedőoldalról, leinformálható eladótól vásároljanak! Amennyiben lehetőség van rá, akkor válasszák az utánvételes megoldást, vagy a személyes átvételt! Bankkártyáikkal