A vasárnapi vakációindító rendezvényen érkezőknek is érdemes végigsétálni az Újvilági állatvilágát bemutató körúton.

A Szegedi Vadaspark egyik különlegessége, hogy gyűjteményében mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya és a guanakó mellett a belőlük háziasított alpakát és lámát is. Évről-évre beszámolhatnak csikók érkezéséről. Így volt ez idén is, ahol előbb egy guanakó, majd egy alpaka csikó látta meg a napvilágot. Ez utóbbit sikerült lencsevégre kapni, így a kis teve mellett egy másik teveféle is úgymond felügyelet mellett születhetett.


A napokban, az alpakáknál egy fekete-fehér csikócsődörrel bővült az amúgy is népes alpaka csapat. A látogatók valamennyijüket megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

Kevesen tudják, hogy a tevefélék Észak-Amerikából – ahonnan mára sajnos teljesen eltűntek – terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában, Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig kibírják víz nélkül, és a legsilányabb minőségű élelmen is túlélnek. Kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. Az állatvilág legértékesebb szőrével épp a vikunyák rendelkeznek, ami sajnos majdnem a kipusztításukat okozta. Ma már az aktív védelemnek köszönhetően biztosított a fennmaradásuk.

A vikunyából háziasított alpakák szőre is kiváló minőségű, és egyre elterjedtebb háziállat Európában is. A hozzájuk képest nagyobb termetű guanakó a láma őse. A guanakó a magashegységi viszonyokhoz, az oxigénhiányos levegőhöz alkalmazkodott, egységnyi vérben a vörösvértest-száma négyszerese az emberének. A szőre is kiváló minőségű. Belőle háziasították a lámát, a legnagyobb termetű Dél-Amerikában háziasított állatot.

Szegeden a guanakók a tengerimalac rokonaival, a nagy marákkal élnek társas kifutójukban, így a kis csődör rágcsáló lakótársakkal is ismerkedhet.