Az idei évben február 3-án szombaton 9 órától kerül megrendezésre a Szegedi Fizika Napja. A rendezvénynek a tavalyi évhez hasonlóan az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont, mely intézetben folyó kutatások alapját a 2023-ban Nobel-díjat nyert attofizikai felfedezések adják.

Az első előadáson a látogatók megismerhetik a 2023-ban fizikai Nobel-díjjal jutalmazott attofizikai felfedezések és az ELI ALPS kapcsolatát, sőt, Krausz Ferenctől élőben is kérdezhetnek, hiszen a Nobel-díjas fizikus online bejelentkezik az előadás során! Ezt követően a molekulák számítógépes modellezésének lehetőségeire derül fény.

A szervezők előzetes regisztrációhoz kötött vezetett látogatásokkal is készülnek, melyek során a résztvevők bejárhatják az ELI ALPS épületét, megtudhatják, milyen kísérletekre használható a motorfékpad, illetve az ELI interaktív eszközeit, játékait is kipróbálhatják a Fókusz látogatói térben. Lehetőség nyílik standos bemutatókon az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájáról és képzéseiről kérdezni, megismerkedni a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel, de részt vehetnek virtuális laborlátogatáson is, illetve a lézersakkal tesztelhetik tudásukat.

A korábbi nagy érdeklődésre való tekintettel a fiatalok idén is kipróbálhatják, milyen szegedi egyetemistának lenni, hiszen egyetemi mintaóra is szerepel a programkínálatban, amely ezúttal a kvantumfizika témakörébe kalauzolja el a középiskolásokat.

Végezetül Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetésére kerül sor, amelynek részeként látványos, show-elemekkel tarkított kísérleti bemutatót tekinthetnek meg a résztvevők.