Tiltott teljesítményfokozó szereket, anabolikus szteroidokat próbált autóban Magyarországra csempészni egy német férfi Röszkénél, gyógyszerhamisítás miatt emeltek vádat ellene – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a férfi december 29-én reggel jelentkezett belépésre Röszkénél. Az ellenőrzés során a pénzügyőrök az autó csomagtartójában 16 doboz, 78 ampulla tesztoszterontartalmú gyógyszerkészítményt találtak.

A gyógyszerek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek, hatóanyaguk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján szereplő teljesítményfokozónak minősül, alkalmazásuk súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

A vádlottól lefoglalt gyógyszerkészítmények hatóanyag-tartalma – amennyiben diagnosztizált betegség esetén orvosi rendelvényre alkalmaznák – csaknem négy évre elegendő, vagyis nem tekinthető személyes felhasználásra szánt mennyiségnek – írták.

A készítmények Magyarországra történő behozatala vagy átszállítása hatósági engedélyhez kötött, ezekkel a vádlott nem rendelkezett. A férfi bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság dönt majd – tudatta a csoportvezető ügyész.