A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán – írja az egyetem közleményében.


Az idei rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben továbbra is megőrizte korábbi pozícióját (401-600.) annak ellenére, hogy a tavalyinál 180-nal több, összesen 1591 intézmény szerepel rajta. Hazai viszonylatban 11 intézmény között második helyen végzett az összesített listán, holtversenyben két másik magyar egyetemmel.

A 16. fenntartható fejlődési cél (béke, igazság és erős intézmények) mentén készült rangsorban bekerült a legjobb százba: a 85. helyen végzett a világon, ami a legjobb helyezést jelenti Magyarországon. Emellett nyolc másik kategóriában is vezető pozícióban, abszolút vagy megosztott első helyen végzett magyar viszonylatban: a szegénység felszámolása, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, fenntartható városok és közösségek, fellépés az éghajlatváltozás ellen, vizek, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme.

A többi nyolc részlistán is remekül szerepelt a Tisza-parti universitas, szinte kivétel nélkül mindegyiken dobogós eredményt ért el a magyar intézmények között az éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar, innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, felelős fogyasztás és termelés, partnerség a célok eléréséért mezőnyében.