november 23-án átadták a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épületét. A beruházás csaknem három milliárd forintból valósult meg és minden szempontból megfelel a 21. századi követelményeknek, járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt alkalmas.


Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az egyetem vezetői kiemelték: a szegedi klinikai központ ezzel az épülettel, osztállyal vált teljessé. Méltatták a tervező munkáját és unikálisnak nevezték, hogy a járó- és fekvőbeteg-ellátás egyazon épületben, a páciensekre fókuszálva, megfelelve a mai elvárásoknak került kialakításra. Az intézmény, mint mondták, nemcsak a gyógyításra, hanem az oktatásra és a kutatásra is fókuszál, mint ahogy a legtöbb egyetemi épület is.

A klinikai központ vezetője elmondta: a mentális betegségben szenvedő gyermekek és serdülők az egyik legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb betegcsoportot jelentik. A gyermek- és serdülőkori mentális betegségek egyaránt terhet jelentenek a beteg, a család és a társadalom számára, és a legtöbb felnőttkori mentális betegség eredete is a gyermek-, illetve serdülőkorra nyúlik vissza. Hozzátette: epidemiológiai méretű problémával állunk szemben. A legutóbbi UNICEF-jelentés, összhangban más hazai és nemzetközi epidemiológiai összegzéssel, megállapítja, hogy a fogyasztói társadalmakban a gyermek- és serdülőkorúak 20-25 százaléka küzd érzelmi vagy viselkedési problémákkal, közülük 5-6 százalék mutat súlyos tüneteket. Ha a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátásra nem fordul kellő figyelem, annak az egyén egész életére, a családokra és egyben társadalmunkra is súlyos kihatásai lehetnek.

A projekt legfontosabb részleteit Gombár Balázs, az Országos Kórházi Főigazgatóság projektmenedzsere ismertette. Majd Dr. Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője, Dr. Kapornai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek és Ifjúságpszichiátriai osztályának vezetője és Dr. Vetró Ágnes egyetemi docens bemutatták a szegedi gyermekpszichiátria múltját, jelenét és jövőjét.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a konzorciumi partnerei, avagy a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében megvalósult fejlesztés központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása volt, az ország minden régiójában. Fókuszálva mindeközben a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítására, az érintett populáció ellátáshoz való eljutásában meglévő egyenlőtlenségek csökkentésére, az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének javítására, és az egészségügyi ellátás korszerű és költséghatékony működtetésére.

Szegeden, az eddig három telephelyen működő betegállátás mindegyike hamarosan az új, ötemeletes épületben zajlik majd, amely mintegy 2500 négyzetméteren terül el.

SZTE