Visszatér a téli szünetről a Móra Ferenc Múzeum. A tavalyi ókori Kína-kiállítás egyik része, az agyagkatonák továbbra is láthatóak a múzeumban: egészen tavaszig maradnak Szegeden. Emellett egy különleges kínai festő, Csen Lukács alkotásait is láthatják az érdeklődők, melyek közül többet is elveszettnek hittek a kutatók. A múzeum január 27-től nyitja ki újra kapuit – tájékoztatta Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum PR-referense a Szeged a Mindenem hírportált.

Azt írta, a Móra Ferenc Múzeum téli szünetének lassan vége: január 27-től újra látogatható lesz a múzeum, ahol ismét kínai tematikájú kiállításokkal várják az érdeklődőket. Az ókori Kína-kiállítás január 7-én bezárta kapuit, azonban a tárlat egyik egysége, az agyagkatonákat bemutató kiállítási rész még Szegeden marad. Az anyag- és mérethű katonaszobrok egészen tavaszig lesznek láthatóak a Móra Ferenc Múzeumban, így lehetősége van azoknak is megnézni a különleges tárgyakat, akik tavaly nem jutottak el a kiállításra.

Nem az agyagkatonák lesznek azonban az egyetlen kínai témájú tárgyak a Móra-múzeumban. Új tárlatot is láthatnak az érdeklődők január 27-től „Csen Lukács – A kínai keresztény festészet iskolateremtője” címmel. Csen Jüandu kínai festőművész keresztény motívumokat épített be munkáiba, a klasszikus kínai ábrázolások közé, ezzel létrehozva egy teljesen új, egyedi festészeti iskolát. Megkeresztelkedése után Csen Lukács néven vált ismertté: a világszerte újításnak számító ábrázolásain klasszikus bibliai témákat jelenített meg.

A Móra Ferenc Múzeumban látható tárlaton összesen tíz Csen Lukács-alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás különlegessége, hogy olyan festményeket is bemutatnak, melyeket eddig eltűntnek véltek a kutatók és csak a korabeli sajtóban megjelent reprodukciójuk szerepelt egy-egy művészeti adatbázisban. Az alkotások a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány gyűjteményének részei, melyeket az Alsóvárosi Ferences Rendház és Kolostor őriz.