Nagyon sok ember kerül olyan élethelyzetbe, hogy segítség nélkül nem tud boldogulni. Sokan elnézünk mellettük, viszont mindig nemes dolog az, ha valaki segítő kezet nyújt embertársának. Selymes Andrea egy ilyen alapítványnál dolgozik önkéntesként, emellett gyermekjóga oktató. A Szeged a Mindenem hírportál vele beszélgetett.

A Segítek egy családot projektnél dolgozol önkéntesként. Mi módon sikerült rátalálni?

A mi vezetőnk Spitzer Gyöngyi, aki a médiából is jól ismert. Munkásságát követve, hírleveleiből értesültem arról, hogy keresnek önkénteseket. Ezek után felvettem vele a kapcsolatot, majd egy beszélgetésen megállapodtunk, hogy számomra szimpatikus a feladat és alkalmas is vagyok rá. Én kikérdezői, illetve történetírói posztra jelentkeztem. A családok családsegítő által kerülnek be a programba, nekem az a feladatom, hogy telefonon megkeressem őket, és a helyzetükről, problémáikról kikérdezzem. Ezek után megírunk egy történetet, és anonim módon felkerülnek a weboldalra. Akik látják, egy támogató eldöntheti, hogy melyik családot szeretné támogatni. Természetesen arra is van lehetőség, hogy megismerjék egymást személyesen. Az alapítvány több mint két éve működik, és másfél éve vagyok már a tagja. Fontos abba belelátni, hogy milyen az életük a nehéz sorsú embereknek. hisz semmivel sem másabbak, mint mi.

Nyilván mindenkinek fontos a munkája. Egy picit bepillanthatunk a rendszer működésébe?

Külön vannak kollegák, akik a családsegítővel tartják a kapcsolatot. Mivel nem mindenhol tudnak még erről a lehetőségről, nyilván nekik ezt minél szélesebb körben kell terjeszteniük. Mikor hozzánk kerül egy család, részletesen kikérdezzük, és a történetírók megírják a történetet. Ez átmegy egy szerkesztésen, erre is külön önkénteseink vannak. Ezek után kerül majd fel a weboldalra. Emellett vannak a social media részek, a Facebook és az Instagram. Természetesen a támogatói regisztrációk egy külön szekcióhoz érkeznek, mert aki támogatni szeretne, annak egy regisztrációt kell kitöltenie, csak ez után lehet vele felvenni a kapcsolatot. A munkánkhoz kapcsolódóan rendelkezünk művészeti piaccal, melyet szintén önkéntesek kezelnek. Jogi, GDPR szakértőink is vannak. A fenti felsorolásból is jól látszik, hogy igen sokféle szerepkört töltenek be az önkéntesek, hogy a folyamat gördülékenyen menjen. Jelen pillanatban 40-50 ember végzi ezeket a munkákat. Amikor valamely önkéntesnek úgy alakul az élete, akkor fájó szívvel elköszönünk egymástól, de mindig érkezik új önkéntes. A családsegítőkön túl a védőnőket is bevontuk, hogy ajánlhassanak ők is családokat. Az alapítványnak fontos, hogy igazolhatóan mélyszegénységben élő családok kerüljenek be a rendszerbe. Nyilván az is lényeges, hogy a támogatás jó helyre menjen. Ugye ez nem csak anyagi lehet, hanem egy ruha, cipő stb. Több olyan esetünk is volt már, hogy lakást kellett felújítani. Ilyen esetekre is érkeztek már felajánlások.

Ezeket az eseteket lelkileg mennyire lehet feldolgozni?

Vannak nagyon nehéz esetek is. Emlékszem, hogy az első ilyennél remegett mindenem, amikor kapcsolatba léptem vele. Telefonon is meg lehet érezni egy ember személyiségét, és ki lehet találni, hogyan tudok vele együtt működni. Nyilván most is van olyan eset, hogy az illető sorsa jobban megvisel, pláne ha az ember egy fiatallal találkozik. Nyilván mi is olyan családokat tudunk csak vállalni, ahol legalább az egyik fél dolgozik. Hisz fontos, hogy ők is tegyenek valamit az életükért. A kérdésre visszatérve, meg kell tanulni ezeket az eseteket is kezelni.

Életed összekapcsolódik a jógával is. Miért pont erre esett a választás?

Amikor főiskolára jártam, nagyon sokat bent voltam, és mindig úgy értem haza, hogy fájt mindenem, a sok üléstől. Hétvégén egy kicsit szerettem volna én is kinyújtózni. Így találkoztam a jógával és megtapasztaltam, hogy nagyon jó. A gyermek jóga oktatóit 2020-ban szereztem meg, amikor jött a pandémia. Nyilván abban a helyzetben nehéz volt elindulni, hisz gyermekeknek nem könnyű online órákat tartani. A szülőknél is inkább azt látom, hogy inkább valami mozgásosabb, aktív sportra íratják be gyermeküket. Egy olyan tervem is van, hogy magát a jógát a tanulással is szeretném összehozni. Ezzel el lehet érni azt, hogy azoknak nyújtsunk segítséget, akiknek nehezebben megy a tanulás. Nagyon jó agyféltekéket összehangoló mozgások vannak, erre a célra is.

A jóga nemcsak a mozgással foglalkozik, hanem egy életmód is. Ezekbe mennyire sikerült belemélyülni?

Úgy gondolom, hogy sikerült elsajátítani. Egyik csoportunkban nemrég volt egy kérdés. Az után érdeklődtek, hogy vegetáriánusnak kell-e annak legyen, aki jógázik. Nyilván, hogy nem. Bár a jóga alapelvei között megtalálható, hogy ne ártsunk se embernek, se állatnak. Én úgy gondolom, hogy nem véletlen vagyunk azért a tápláléklánc csúcsán. Nyilván a szervezetnek is szüksége van húsra is. Ennél fontosabb a mozgás, a stressz kezelése és az, hogy az embernek legyen én ideje is. A jóga ezeket nagymértékben tudja segíteni.