1883 októberében Ferenc József a városba látogatott, hogy Szegedet és annak új középületeit ünnepélyesen felavassa és átadja Szeged polgárainak. A királylátogatás harmadik napján, 1883. október 16-án déli 1 órakor kezdődött a Somogyi-könyvtár megnyitó ünnepsége. Az évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasó ülést tartanak a Somogyi-könyvtárban, az 1883- as évben megalakult – és még ma is működő – intézmények vezetőinek részvételével – tájékoztatta Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa a Szeged a Mindenem hírportált.


A közleményben ismertette, a program keretében megtekinthetővé válik a könyvtár földszinti kiállítóterében kihelyezett 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című tárlat, majd Somogyi Károly szobrának megkoszorúzása után kezdődik az ünnepélyes felolvasó ülés, amelyen Botka László, Szeged polgármestere is tiszteletét teszi és könyvet is fogad örökbe a könyvtár értékes
kötetei közül. A meghívott, szintén ünneplő intézmények vezetőinek egy-egy emléklapot adnak majd át, egy egyedi összeállítású és kivitelezésű ünnepi lapszámot, amely 35 oldalban mutatja be az 1883-as, októberi eseményeket. A kiadványhoz felhasznált két legfontosabb dokumentum A feltámadt Szeged és Szeged hálája emléklapok, amelyeket a királylátogatásra adtak ki, és amelyeket a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtára őriz. Az Emlékújság arany színben készült, a borítón: Fery Antal (grafikus, tervezőgrafikus) Somogyi Károly esztergomi kanonokról, a szegedi könyvtár alapítóról készült exlibrise látható. A kép Rácz Mária műgyűjtő és műpártoló engedélyével és hozzájárulásával került felhasználásra.

Az emléklapok átadását követően Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója Könyvtártörténeti előadása következik. 1883. október 16-án, délután 13 órakor nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárat. Az ünnepélyes eseményen Reizner János köszöntötte az uralkodót. A könyvtár azóta folyamatosan szolgálja Szeged város olvasóközönségét. Az előadáson felelevenednek az elmúlt 140 év legjelentősebb eseményei, változásai, megemlékeznek az intézmény híres igazgatóiról (Reizner János, Tömörkény István, Móra Ferenc, Tóth Béla), Móra „kisinasáról”, Fischhof Ágotáról és a gyűjteményt jelentős ajándékokkal, hagyatékokkal gazdagító adományozókról is.

Ezt követően A király nyomában Szegeden elnevezésű mobilapplikáció kerül bemutatásra, amelyet kifejezetten a jeles alkalomból fejlesztettek a könyvtár munkatársai. A virtuális várostörténeti séta során a király nyomába eredhet a felhasználó: felkeresheti az általa meglátogatott épületeket, szegedi helyszíneket, megismerteti a 140 évvel ezelőtti eseményeket korabeli fényképek, grafikák felhasználásával. Az applikáció az uralkodó által meglátogatott helyszínek épülettörténetét a kezdetektől a napjainkig kíséri végig. Kétféle sétatervet ajánl az alkalmazás: egy könnyed 1,5 órás sétát a körúton belül és egy hosszabb kb. 4,5 órát igénybe vevőt.

A rendezvényen való részvétel meghívott vendégek számára lehetséges!