1883. október 14-én négy évvel a szegedi nagyárvíz után, Magyarország királya, Ferenc József császár nyitotta meg ünnepélyesen a Szegedi Nemzeti Színház kapuit. Ezen alkalomból felavatták a homlokzatot díszítő hajdani emléktáblák rekonstruált másolatait, melyet SZMJV Önkormányzata támogatott. Ezt követően ünnepélyes gálaműsorral emlékeztek az elmúlt időszakra.


Botka László polgármester ünnepi beszédében elmondta, ez a hét az ünneplés hete Szegeden, hiszen ünnepeljük a város Nobel-díjas díszpolgárát, Karikó Katalint, és egyben városunk újjászületésének 140. évfordulóját is. Ferenc József 140 éve 1883. októberében Szegedre látogatott, és átadta az alig négy év alatt megújult, új és modern városi épületeket.

Arra is kitért, hogy az 1879-es nagyárvízben a szegedi épületek több mint kilencven százaléka elpusztult. Nagyon sokan gondolhatták akkor, hogy Szeged városa végleg elveszett. Viszont a szegediek összefogtak és Európa segítségével felépítettek egy modern, új várost. Az egyik legfontosabb lépésük volt, hogy megépülhessen ez a gyönyörű színház. Ez az épület nemcsak a szegedi, hanem az egyetemes magyar kultúra meghatározó épülete lett.