Három év alatt összesen 150 zsák kupakkal támogatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő intézményét, a GEMMA Központot.

Forrás és kép: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

2010-ben olyan szakemberek kezdeményezésére jött létre a GEMMA Központ, akik felismerték, hogy mekkora igény mutatkozik Szegeden és térségében a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésére. Az intézmény beszéd, mozgás, szociális érettség és értelmi funkciókra egyaránt koncentráló fejlesztőprogramokkal rendelkezik, amelyekhez viszont speciális eszközökre is szüksége van.
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a vármegyei járási hivatalok Juhász Tünde kormánymegbízott kezdeményezésére csatlakoztak 2020-ban a Zöld Béka Kupakgyűjtő Akcióhoz, amelynek célja a GEMMA Központ fejlesztői eszközeinek beszerzéséhez nyújtott támogatás volt.
2023. év július 1-jéig azaz majdnem 4 év alatt közel 150 zsák – összesen több mint 100 ezer darab – műanyagkupak gyűlt össze a kormánytisztviselők közreműködésével, az intézmény a kupakok beváltásából befolyt összegből speciális fejlesztő játékokat, sportszereket, kreativitást segítő eszközöket vásárolt, amelyek nagyban segítették a náluk lévő fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok tanítását, fejlesztését.

„Köszönjük azt, hogy azzal a sok-sok pici kupakkal hozzájárultak egy ilyen nemes célhoz, mellyel egyben a környezetvédelemért és a fenntartható jövőért is tettek” – mondta el Péntek Imréné intézményvezető.
A kormányhivatal munkatársai 2023 június végén adták át az utolsó szállítmányt a GEMMA Központ részére, július 1-től a hulladékfeldolgozás módjának változása miatt ugyanis már nincs lehetőség a műanyag kupakok értékesítésére.