Szerdától péntekig több északolasz nagyvárosban, köztük Firenzében, Bolzanóban és Bresciában is vörös riasztást adtak ki a térséget sújtó uralkodó hőhullám miatt – közölte az olasz egészségügyi minisztérium szerdán.

Hozzátették, hogy pénteken várhatóan más északi városokban – Bolognában és Perugiában – is a legmagasabb riasztást rendelik el a hőség miatt.

Olaszországban a vörös riasztás azt jelzi, hogy az uralkodó hőség nemcsak a veszélyeztetett társadalmi csoportokra (betegek, idősek és kisgyerekek) jelent veszélyt, hanem az egész lakosságra.

A Néró afrikai anticiklon okozta hőség a hétvégéhez közeledve a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja Toszkánában.

Rómában csütörtökre és péntekre egyelőre sárga riasztást adtak ki. A déli országrészben a jövő hét elejétől egy atlanti front hatására csökkenni fog a hőmérséklet.

Az egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy a júliusi hőség nyomán mintegy kilenc százalékkal nőtt a halálozások száma az idősek körében az ország középső és déli részén. A hőhullámok hatásainak megelőzésére létrehozott nemzeti akcióterv július 1. és augusztus 4. között végzett felmérése szerint ebben leginkább a délolasz térség, különösen Szicília érintett, míg az északi régiókban 13 százalékkal csökkent a halálozások száma a 65 év felettiek körében.

MTI