Sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy rövid időre helyreállt az internet- és telefonszolgáltatás az afrikai országban, így minden érintettel fel tudták venni a kapcsolatot.
    
Mint tudatta, vasárnap óta öt magyar jutott ki Szudánból, közülük hárman a francia evakuációs művelet keretében.
    
Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve két másik magyar kimenekítése is zajlik. Velük hosszú idő után szintén sikerült újból kapcsolatba lépni, mindannyian jól vannak, egészségesek, és tartanak egy biztonságos hely felé, ahol magyar diplomaták várják őket – tette hozzá.
    
„És emellett ugye öten vannak Kartúmban, velük is mind tudtunk beszélni, számukra a különböző evakuációs lehetőségeket felajánlottuk, tájékoztattuk őket, és amikor van lehetőségünk beszélni velük, akkor természetesen azonnal a szükséges koordinációs lépéseket megtesszük” – jelentette ki.

MTI