Szarajevóba látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, kedden a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott, majd megbeszélést folytatott Borjana Kristóval, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnökével. 

A megbeszélések témája volt egyebek mellett a Nyugat-Balkán európai integrációja, az EUFOR Althea misszió, – amelynek vezetését egy magyar tábornok, Sticz László vezérőrnagy veszi át -, demográfiai kérdések, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése – közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel. 

Novák Katalin megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának, továbbá méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában. Az államfő szerint „az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül: ehető, de mindenki érzi, hogy valami hiányzik belőle. 

A köztársasági elnök szerdán ellátogat az EUFOR Althea misszióba, ahol megkoszorúzza az elesett katonák emlékére állított szobrot és részt vesz a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén. 

Novák Katalin kiemelte: az EU-t a bővítési fáradtság jellemzi, de a Nyugat-Balkán országainak is ki kell használniuk az Ukrajna, Moldova, Georgia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével induló bővítési dinamikát. Az államfő szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként legutóbb is sikerült előrelépést elérnie a térség EU integrációja terén, így az év második felében esedékes magyar EU-elnökségnek is ez az egyik prioritása. A Nyugat-Balkán EU-integrációja Magyarország, Bosznia-Hercegovina és egész Európa érdeke – tette hozzá. 

Az EUFOR Althea misszióval kapcsolatban Novák Katalin méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában. Kiemelte: a magyar szerepvállalás fontosságát jelzi az is, hogy magyar tábornok veszi át a misszió vezetését. 

A megbeszélésen részt vevő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: Sticz László vezérőrnagy személyében a magyar tábornoki kar egyik legfelkészültebb tagja veszi át a misszió vezetését. 

A demográfiai kérdések témáját érintve a boszniai vezetők elmondták: érdeklődve figyelik és példaértékűnek tartják a magyar családbarát intézkedéseket. 

Novák Katalin hangsúlyozta: egy országnak nincs jövője, ha nem születnek gyerekek, s Magyarország örömmel osztja meg tapasztalatait a családok támogatása terén. 

A kulturális kapcsolatok fontosságához kapcsolódva Novák Katalin a Stipendium Hungaricum program lehetőségeire hívta fel a figyelmet, amely hozzájárulhat Bosznia-Hercegovina és Magyarország kapcsolatának erősítéséhez.