A magyaroknak, lengyeleknek, cseheknek és a szlovákoknak közös értékei és érdekei vannak, amelyeket együtt tudunk a legjobban képviselni – hangoztatta Novák Katalin köztársasági elnök Prágában, ahol a V4-es országok államfői találkoztak. A tanácskozáson az együttműködés aktuális kérdései mellett szó volt a közel-keleti helyzetről és az ukrajnai háborúról is. A magyar államfő úgy fogalmazott: a V4-ek jelentik Európa szívét, ami a biztonság garanciája, erre pedig kincsként tekintenek, amelyet hosszú távon szeretnének megőrizni.

A prágai vár, a Hradzsin udvarán egyesével fogadta V4-országok elnökeit Petr Pavel köztársasági elnök a cseh fővárosban. Elsőként Novák Katalin érkezett meg, majd Zuzana Caputová szlovák és Andrzej Duda lengyel elnök is csatlakozott. Az államfők aláírták a vendégkönyvet, majd plenáris megbeszélés kezdődött.

„Közép-Európa biztonságáért közösen kell cselekednünk” – írta a köztársasági elnök a közösségi oldalán. Novák Katalin úgy fogalmazott: „A magyaroknak, lengyeleknek, cseheknek és a szlovákoknak közös értékei és érdekei vannak, amelyeket együtt tudunk a legjobban képviselni.”

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, még a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, akkor még Milos Zeman képviselte. A 2022-es találkozó fő témája az ukrajnai háború és az energiaválság volt, most pedig a régió stabilitásának kérdése, így a migráció és a visszaállított határvédelem is terítékre került.

„Az infrastruktúráról, gazdasági kérdésekről és minden olyanról beszéltünk, ami garantálja a biztonságunkat” – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

„A V4-ek a polgáraikért vannak, ezért dolgozunk” – emelte ki Petr Pavel, aki elmondta: fontos, hogy a jó szomszédi kapcsolatok megmaradjanak. Hozzátette, a négy ország Európa közepén található, ezért természetes, hogy hasonló geopolitikai kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen például az orosz–ukrán konfliktus, amellyel kapcsolatban megegyezik az elnökök álláspontja.

„A visegrádi együttműködés él és virul, és még hosszú jövője van. Üzenjük ezt mindazoknak, akik temették az együttműködést. A visegrádi országok négyese Európa szíve, közepe és a biztonság garanciája” – fogalmazott Novák Katalin a megbeszélés után.

A magyar államfő elmondta, erre a biztonságra kincsként kell tekinteni, és ezt a biztonságot hosszú távon is meg kell őrizni. Hozzátette: ezért fontos kiemelten az Európai Unió, illetve a schengeni övezet külső határainak a védelme; a hatékony, eredményes fellépés az illegális tömeges migrációval és minden terrorista akcióval szemben.

Novák Katalin az izraeli háborúról szólva hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy meg kell előzni a konfliktus kiszélesedését.

„Tekintettel arra, hogy még magyar állampolgárokat is tartanak túszként, ezért innen is szeretném felszólítani a Hamászt arra, hogy azonnal engedjék szabadon a túszokat. Örömmel látom azt a lehetséges megállapodást, amely a túszok szabadon engedéséről, illetve egy lehetséges fegyverszünetről szól. Az lenne az érdekünk, hogy minél előbb jussunk el a hosszú távú fegyverszünethez, a túszok mielőbbi teljesülő szabadon engedéséhez, és itt is elérünk majd a béke állapotába. A béke lenne a hosszú távú cél ukrajnai vonatkozásban is” – fejtette ki.

A következő V4-találkozót várhatóan jövőre, Lengyelországban tarják.

Forrás és kép: hirado.hu