A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol – fogalmazott Orbán Viktor a csütörtökön kezdődő uniós csúcsra érkezve. A tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóján Ukrajna további pénzügyi támogatása, valamint a háborúban álló ország uniós csatlakozása lesz a fő téma.

Orbán Viktor az uniós csúcsra érkezve a sajtó kérdéseire válaszolt. A közelmúltban Brüsszelből érkező nyomásgyakorlásra elmondta, hogy 

A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol. Nekünk álláspontunk van, azt fogjuk képviselni. Szövetségesek? Mindig vannak.

A miniszterelnök a nemzetközi sajtó kérdésére megerősítette azon álláspontját is, hogy Ukrajna támogatását az uniós költségvetésen kívül kell helyezni. De azt is kiemelte, hogy Ukrajna még a bizottság ítélete szerint sem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Az előfeltétel az előfeltétel. A hét előfeltételből három nem teljesült. Az én számításom szerint még több sem, de három is bőven elég, hogy azt mondjuk, hogy »srácok, ha nem teljesítettétek az előfeltételeket, akkor nincs esélye a tárgyalások megkezdésének«.

A magyar kormányfő az ülést megelőző napon az Országgyűlésben tételesen is végigvette az említett feltételeket. „A hét feltétel az alkotmánybírók kiválasztásának reformja, az igazságügyi főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni fokozott fellépés, a médiaszabadság garantálása, a korrupció és az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítése volt” – emlékeztetett.

Ezek kapcsán az Országgyűlésen konkrétan a következőket vette számba:

  • az alkotmánybírók kiválasztásának reformjáról szóló törvényt nem hajtották végre, az alkotmánybíróság eljárásáról szóló törvényt pedig el sem fogadták;
  • a pénzmosás elleni fellépésben nem születtek meg a szükséges döntések, és senkit sem vontak felelősségre;
  • a formális garanciák ellenére nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot.

„Három területen – a korrupció, az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségek ügye – még az Európai Bizottság szerint sem teljesültek a feltételek”

– tette hozzá Orbán Viktor. A brüsszeli újságírók nehezen fogadták el a miniszterelnök azon álláspontját, hogy 

a bővítés nem elméleti kérdés, hanem egy érdemeken alapuló, jogilag részletezett folyamat.