Az illegális migráció, a béke fontossága és gazdasági kérdések is szerepeltek Novák Katalin köztársasági elnök és Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök megbeszélésének témái között hétfőn Kairóban – közölte a Sándor-palota.

Schanda Tamás, a Sándor-palota főigazgatója, az elnök kabinetfőnöke a közmédiának a helyszínen elmondta: a két elnök a találkozón áttekintette az elmúlt évek diplomáciai teljesítményét, milyen megállapodások születtek korábban és azok végrehajtása hol tart, valamint beszéltek a jövőt érintő és aktuális kérdésekről is. 

A témák között szerepelt az illegális migráció kérdése, hiszen Egyiptom kulcsszereplő a térségben – hangsúlyozta a kabinetfőnök, kiemelve: az illegális migráció megállítása szempontjából is számítunk Egyiptomra, nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió. 

A kabinetfőnök elmondta: négyszemközt több mint másfél órán keresztül tárgyaltak az elnökök, érintették azokat a háborús zónákat érintő kérdéseket is, amelyek a két ország szomszédságában zajlanak. A magyar és az egyiptomi elnök megállapította: mindkét országnak az az érdeke, hogy stabilitás jöjjön létre a saját régiójában, újra béke legyen – hangsúlyozta. 

A két ország gazdasági együttműködésével kapcsolatban Schanda Tamás elmondta: Egyiptomban jelen vannak magyar vállalatok, többek között soha nem látott méretű vasútikocsi-beszerzés történt Egyiptomban. Kiemelte: Magyarország abban bízik, hogy ez a jövőben is folytatódhat és még több magyar közlekedési járművet tudunk Egyiptomba exportálni. 

Egyiptom Magyarország stratégiai partnere, olyan szereplő a térségben, amelynek meghatározó szava van a térség válságzónáiban – mutatott rá Schanda Tamás, hozzátéve: természetes szövetségesei is vagyunk egymásnak, Egyiptomot és Magyarországot összeköti a stratégiai gondolkozás, az elmúlt évek közös munkái, eredményei. 

Mindkét elnök és mindkét ország számára fontos a hagyományos értékek védelme, így a családok ügye is – mondta a kabinetfőnök, hozzátéve: a felsőoktatás témájában a Stipendium Hungaricum Programot is érintették az elnökök. 

A találkozóról készített helyi beszámoló szerint Novák Katalin nagyra értékelte Egyiptom szerepét a közel-keleti stabilitás és béke megőrzésében. A két fél egyetértett abban, hogy el kell ítélni a civilek elleni támadásokat, az erőszakos kitelepítéseket, és meg kell akadályozni a konfliktus további terjedését.
Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a két elnök egyetértett abban is, hogy a válság megoldása érdekében határozott nemzetközi fellépésre van szükség. 

A megbeszélésen a regionális helyzet, különösen a Gázai övezetben és Ciszjordániában zajló események is nagy figyelmet kaptak. El-Szíszí elnök hangsúlyozta, hogy létfontosságú a tartós tűzszünet elérése, valamint a humanitárius segítségnyújtás. Az elnök megjegyezte, hogy mindezt úgy kell megtenni, hogy közben biztosítani kell, hogy a konfliktus ne terjedjen ki Ciszjordániára. El-Szíszí elnök megismételte, hogy a térség stabilitása és biztonsága szorosan összefügg a palesztin állam nemzetközi elismerésével, az 1967. június 4-i határok mentén, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal – olvasható a www.presidency.eg(http://www.presidency.eg/) oldalon.