Keresztény konzervatív politikusként az a legfontosabb számomra, hogy az ukrajnai háborúban megtaláljuk az utat végső célunkhoz, az igazságos békéhez – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Reykjavíkban szerdán.


Novák Katalin rámutatott: ha az igazságos béke minden feltétele teljesül, az nemcsak a tűzszünetet teszi lehetővé, hanem a megbékélést magában foglaló fenntartható békét is.
    
A magyar köztársasági elnök aláhúzta: az Európa Tanács állam- és kormányfőinek „rendkívüli felelősségük van a béke előmozdításában és biztosításában az állampolgárok számára”.
 
Novák Katalin üdvözölte, hogy egyre több vezető támogatja a „tisztességes és igazságos békét”, amely szavai szerint „minden állampolgárunk egyetemes vágya”. Leszögezte: minden embernek joga van az élethez, azoknak is, akik háborús övezetben rekedtek.
    
Emlékeztetett, hogy az Európa Tanács központi szerepet játszik az emberi jogok védelme és előmozdítása terén, és sokat tett a demokráciáért, az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért az elmúlt évtizedekben.
    
„Ezért ez a megfelelő idő és hely arra, hogy megfogalmazzunk egy határozott üzenetet: a békéhez való jog üzenetét” – mondta. Novák Katalin a kisebbségek helyzetével is foglalkozott beszédében.
    
„Különös figyelmet kell fordítanunk rá, hogy a szabadságért folytatott küzdelem ne járjon a nemzeti kisebbségek jogainak csorbulásával” – hangsúlyozta.
    
Kiemelte: a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az európai együttműködés egyik alapja, amelyet nem lökhetünk félre.
    
Az Európa Tanács 1949-es megalakulása óta az idei a szervezet negyedik csúcstalálkozója. Legutóbb Lengyelország adott otthont állam- és kormányfői találkozónak, 2005-ben.
    
Novák Katalin szerint ezen a csúcstalálkozón ünnepelni kellett volna, hiszen „gazdaságaink még sohasem voltak ennyire fejlettek, sikeresen kilábaltunk a koronavírus-világjárványból, megtanultuk, hogyan erősítsük meg közös értékeinket, és hogyan birkózzunk meg a kulturális, történelmi és nyelvi különbözőségekkel, amelyek annyira egyedivé és értékessé teszik Európát”.
    
Ugyanakkor „sok régi és új kihívás igényli azonnali figyelmünket és követel cselekvést tőlünk: brutális háború tombol a kontinentális Európa területén, és békés életmódunk támadás alatt áll” – jegyezte meg.
    
„Oroszország őrült döntése, hogy megtámadja a Magyarország közvetlen szomszédságában található Ukrajnát, fenekestül felforgatta világunkat” – mondta a köztársasági elnök.
    
Novák Katalin szerint a háború egységes és határozott választ követel, hiszen „egy szuverén állam elleni fegyveres támadás és agresszió elfogadhatatlan”. Hozzátette: a háborús bűnöket ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.
    
A kétnapos izlandi csúcson a magyar államfő „baráti beszélgetést” folytatott Olaszország miniszterelnökével, Giorgia Melonival, illetve egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel is. Emellett egyeztetett Maia Sanduval, Moldávia elnökével és Denys Smyhal ukrán miniszterelnökkel.

MTI