Két teherautónyi adományt visznek mai napon az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai árvízkárosult szlovén települések bajbajutott lakosai számára – közölte a Segélyszervezet a Szeged a Mindenem hírportálnak küldött közleményében.


Azt írták, az élelmiszert, ivóvizet és higiéniai eszközöket tartalmazó segélyárut a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével (Evangeličanska Humanitarna Organizacija – Podpornica) szoros együttműködésben juttatják el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz. Ötven, a helyiek kérése alapján összeállított segélycsomagot várhatóan helikopter szállít majd el a közúton nehezen megközelíthető Gornji Gradba.

A liszt, tej, konzervek, élesztő, tisztítószerek és pelenka mellett több száz liter palackos ivóvizet is tartalmaznak a segélyszállítmányok, hiszen a természeti katasztrófa következtében sok helyen szennyezetté vált a vezetékes víz. A közlekedési nehézségek miatt a boltokban akadozik az utánpótlás, ezért egyes árvíz sújtotta településeken áruhiány is várható.
 
Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa első napját követően bejelentette, hogy szolidaritását fejezi ki a bajbajutottakkal és az őket emberfeletti küzdelemben segítőkkel, melynek jegyében 5 millió forintos gyorssegélyt utalt át az ítéletidő által érintett közösségek támogatására.  
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos pénzadománygyűjtést is indított a károsultak megsegítésére. Aki csatlakozni kíván a szolidaritási akcióhoz, a 1353-as adományvonal tárcsázásával (500 forint/hívás), illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon “Szlovénia” megjelöléssel tud segíteni.