Továbbra is zavartalanul lehet vért adni Szegeden – hívta fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt regionális szervezete.


Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt vármegyei igazgatója elmondta, hétvégén olyan sajtóhírek jelentek meg, miszerint két budapesti kerületben és Szegeden felfüggesztették a véradásokat a tigrisszúnyogok elszaporodása miatt. Az Országos Vérellátó Szolgálat nyilatkozata alapján ezzel szemben a valóság az, hogy zavartalanul zajlanak továbbra is a véradások. Pusztán arról van szó, hogy Szegeden és a két fővárosi kerületben azokat, akik tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak, óvintézkedésként 30 napra kizárják a véradásból. Ez a rovar terjesztheti a nyugat-nílusi vírust, ezért vezették be ezt a rendelkezést.

Sasvári Krisztina arra is kitért, hogy újra eredményes hetet zárhatott a véradásszervezés az elmúlt héten Csongrád-Csanád vármegyében. Ez már a harmadik egymást követő hét, amikor a reméltnél nagyobb számban fogadhatták a véradókat.

Augusztus 21-e és augusztus 27-e között 508 egészséges véradó ment el életet menteni. Eredetileg úgy tervezték, hogy 470 véradóra lesz szükség, így az elmúlt héten a növekedés +8 százalék volt. Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, a Magyar Vöröskereszt továbbra is arra kér minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

JÖJJÖN VÉRT ADNI!