Országszerte szirénapróba lesz november 6-án, hétfőn 11 órakor – jelentette be az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor – közölték.

Azt írták: egyik jelentős projektjük keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) rendszert telepítettek. Mint részletezték, a veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, baleset miatt a levegőbe veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról. Hozzátették: a rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt alakították ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszpré