Idén 18 településen 19 helyszínnel csatlakozott a MÁV-Volán-csoport a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, amelyet június 24. éjjelén rendeznek országszerte. Az érdeklődőket a fővárosban, Debrecenben, Domaszéken, Dombóváron, Hatvanban, Kecskeméten, Mártélyon, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsett, Petőfiszálláson, Püspökladányban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon, Szombathelyen és Veresegyházon várják szeretettel a vállalatcsoport munkatársai – tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a Szeged a Mindenem hírportált.


Szegeden a MÁV-székházban, a Vasúttörténeti Alapítvány székhelyén az 1894-ben épült Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palota megismerésére van lehetőség, a pincétől az emeletekig. A program során vonatos utazásokkal kapcsolatos filmek non-stop vetítése, gyermeksarok, vasúti menetrendek, menetjegyek interaktív kezelése és utazási kedvezmények ismertetése várja a látogatókat. Az udvaron a kivilágított gőzmozdony megtekintésére van lehetőség, és a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeit is bemutatják. Az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét interaktívan, különleges megvilágításban mutatják be. Az érdeklődők beöltözhetnek a vasutas egyenruhákba. Szegeden, a Forgalomirányító Központban a látogatók betekintést nyerhetnek a vasúti üzemirányításba, avagy „ahol mindig mindenről tudnak, ami a vasúttal kapcsolatos”. Megismerkedhetnek az üzemirányítás tevékenységével, a vonatközlekedés lebonyolításának tervezésével, rendkívüli események kezelésének menetével, valamint a TramTrain-irányítói munkahelyek, a KÖFI irányítók munkájával.

A Domaszéki Vasútmúzeumban a volt kisvasúti állomásépületben lehetőség nyílik a helytörténeti kiállítás megtekintésére, valamint a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány által berendezett általános vasúttörténeti kiállítás megtekintésére különböző relikviákkal, interaktív használati tárgyi eszközökkel, egyenruhás beöltözéssel kiegészítve. 18 és 22 óra között többféle program közül lehet választani: kipróbálható a HO-s terepasztal, emellett a Helytörténeti kiállítás is megtekinthető tárlatvezetéssel. Az udvaron az Mk-48-as mozdony-, a mozdonyhoz kapcsolt vagonban kézműves foglalkozás és gyermeksarok várja az érdeklődőket. Non-stop vonatos utazásokkal kapcsolatos filmeket vetítenek a Sárkányhegyi Közösségi Házban, valamint rövid, vezetett túrát szerveznek a volt kisvasút nyomvonalán. Esti táncház is lesz az állomás előtt, a Nyugdíjas klub és Ifjúsági Önkormányzat részvételével.

Szentesen, a MÁV-START telephelyén az érdeklődők megtekinthetik a Vasúttörténeti Alapítvány tárgyi emlékekben gazdag kiállítási helyszínét, valamint az 1928-ban létesült Motorgarázs múltját és a mellékvonali motorkocsis közlekedést feldolgozó dokumentációs gyűjteményt. A vasúti relikviák mellett egyéb használati kellékek is láthatók az alapítvány kiállításán. A működő terepasztalokon különböző vonatok közlekednek, a szabadtéri területen pedig kisvonatozás és egyéb interaktív foglalkozás is lesz. Várható még vasúti témájú filmek vetítése 16 mm-es vetítőgéppel, vasúti oktatóanyagok diafilmen, valamint a közelmúlt történései digitálisan vetítve. A helyszínen csodálatos természeti környezetben láthatók a muzeális vasúti járművek, amelyeket belülről is meg lehet tekinteni. A látogatók a kisvonattal körbe utazhatják a skanzent, és megcsodálhatják a híres és közkedvelt „Thomast”. Az egyik helyiségben folyamatosan működő „H0”-s terepasztal fogadja a nézőket. Az érdekes és látványos vasúti relikviák között nagy számban vannak mozdonytáblák és alkatrészek is. A csoportokkal nonstop tárlatvezetéssel ismertetik meg a gyűjtemény legértékesebb darabjait.