Újabb olyan furgont ért Mórahalmon baleset, amelyben migránsok utaztak. A hétvégén ez már a második volt. Egy német rendszámú kisbusz is az árokba borult. A járműben 13 migráns és egy szerb embercsempész utazott, őt elfogták a rendőrök. Pénteken késő este ugyanezen az úton okozott balesetet egy másik embercsempész, a migránsokkal teli kocsi egy háznak csapódott, többen meg is sérültek. A határ szerb oldalán élők szerint a bűnözői hálózat egyre kiterjedtebb. Az embercsempészek pedig egyre több pénzt kérnek el az illegális bevándorlóktól.

Forrás és kép: Hirado.hu

Megbilincselt kézzel ült a földön a szerb embercsempész, közben rendőrök felügyelték. Nem sokkal messzebb oldalára borulva hevert az a kisbusz, amellyel a bűnöző migránsokat próbált átcsempészni az országon. Ez azonban nem sikerült neki. Mórahalomnál ugyanis lesodródott az útról, majd az árokba csapódott.

Kiderült, a kisbuszban 13 migráns bujkált. Mivel személyazonosságukat semmivel sem tudták igazolni, a rendőrök visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben pedig embercsempészés miatt indult bűntetőeljárás.

Az eset nem messze történt attól a helyszíntől, ahol pénteken késő este szintén egy embercsempész okozott balesetet. A bűnöző Mórahalom központja felé tartott, amikor a elvesztette az uralmat a kocsi felett, majd egy ház falának csapódott. Öten könnyebben, egy ember pedig súlyosan megsérült.

Ásotthalomnál egy mikrobusz csütörtökön borult fel, az 55-ös főúton. A rendőrök ellenőrizni akarták a kocsit, de a sofőr nem állt meg a jelzésre, hanem tovább hajtott, ekkor történt a baleset. Egy határsértő a helyszínen meghalt, négy ember pedig súlyosan megsérült.

A hasonló esetek már szinte mindennaposak a térségben. Az embercsempészés ugyanis egyre nagyobb üzlet. A határ szerb oldalán már bűnözői hálózatok működnek, amelyek folyamatosan szállítják az embereket az Európai Unióba.

A Horgoson táborozó migránsok azt mondják: a magyar határőrizeti rendszert szinte lehetetlen kijátszani, ezért fizetnek inkább többezer eurót a bűnözőknek, akik segítenek nekik átjutni a kerítésen.

„Azért jöttem Szerbiába, mert el akarok jutni az Európai Unióba. Itt a magyar határ mellet várom az alkalmat, hogy átjussak a kerítésen. Majd jön egy ember, aki segít nekem és a többieknek. Nehéz lesz, de ha elkapnak a magyar rendőrök, akkor vissza fognak küldeni minket ide” – mondta az M1-nek egy afgán migráns Horgoson.

A makkhetesi erdő közelében élők szerint itt a taxisok is bekapcsolódnak a migránsok szállításába.

A helyiek azt mondják: a hatóságok egyre gyakoribb ellenőrzései miatt sok fuvarozó már a főutakat elkerülve, a földeken keresztül közlekedik. És olyan helyen teszi ki a migránsokat, ahol csak kevesen láthatják őket.

Innen pedig már csak néhány kilométerre van a magyar határ. Az illegális bevándorlók a leggyakrabban éjszaka próbálnak átjutni a kerítésen, a túloldalon pedig már várja őket a kisbusz, amellyel a terveik szerint folytatnák az útjukat.

Csakhogy a magyar hatóságok folyamatosan járőröznek a térségben, így a lebukások rendszeresek. A legtöbb migránsnak pedig már a kerítésen sem sikerül átjutnia. A hatóságok pénteken több mint 600 bevándorlóval szemben intézkedtek, szombaton pedig már csaknem 700 illegális migránst állítottak meg és fordítottak vissza a rendőrök.