Újszentivánon már egy ideje nem működik iskola, így a szülőknek nincs más választásuk, minthogy a környező településekre vigyék gyermeküket. Nagyon sokan szerették volna, hogy működése visszaálljon a mindennapi életébe. Úgy néz ki erre is van remény, de egyenlőre csak az alsó tagozat indulna jövőre.


A vasárnap reggel szentmisére Bodó Imre polgármester Mihálffy Bélával, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjével érkezett. Ezt követően a polgármester felolvasta Kiss-Rigó László püspök levelét, melyben ígéretet tett arra, amennyiben bizonyos feltételek megvalósulnak, az egyház elindítja az alsó tagozatot.

Azt kérték, hogy amennyiben van lakossági igény, és az önkormányzat biztosítani tudja a technikai feltételeket, akkor az egyházmegye kész a saját fenntartásában elindítani, és működtetni az alsó tagozatos katolikus általános iskolát. Bodó Imre arra is kitért, hogy a képviselő testület egy ellenszavazattal biztosította, hogy ez a működés elinduljon. Február 28-ig kell a kérelmeket beadni, így jövő év szeptemberétől ismét becsöngethetnek a helyi általános iskolában.

Mihállfy Béla beszédében arra tért ki, hogy a templom és az iskola, a hit és a tudás, a legfontosabb alapjai egy közösségnek. A templom egy évtizede épült Újszentivánon, rendelkezésére áll a település lakóinak. Ettől a perctől az oktatási intézmény újraindítása is elkezdődik. Ez nem csak a tudást hozza vissza Újszentivánra, de a gyermekeket is arra lelkesíti majd, hogy ez a templom benépesüljön. Végezetül sok erőt és kitartást kívánt az iskola alapításához, megköszönte az egyházmegyének, hogy felkarolta ezt a kezdeményezést. Többszörösen is bebizonyosodott már, hogy az egyházmegye egy kiváló fenntartó, hisz számos oktatási, és szociális intézményt tart fent – hangsúlyozta.

Az iskola újraindításához, magam részéről minden segítséget meg fogok adni – zárta szavait Mihálffy Béla.