Az iráni-örmény-azeri hármashatárnál is épült már aszalóüzem a domaszéki Maurer Gép Kft. segítségével, gépeivel, de a világnak már alig van olyan pontja, ahol ne lennének jelen a cég termékei, így Afrikában, Norvégiában és Ausztráliában is egyaránt található a domaszéki vállalkozás által gyártott gyümölcsfeldolgozó gép. Június 20-án bármely vármegyei vállalkozó betekintést nyerhetett a vállalkozás életébe, működésébe a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett céglátogatás során a Vállalkozásfejlesztési Projektben.

Fotó: Kiss Anna

Az eseményen Őze Péter, a Maurer Gép Kft. ügyvezetője elmondta, 2009-ben alakították át a vállalkozást gyümölcsfeldogozó gépek gyártására, és 2019-ben új épületbe költöztek át, ezzel sokkal több ügyfél, sokkal több ország kiszolgálása vált lehetővé számukra. Így már 70-nél is több országot látnak el gépekkel, az ügyfelek kezét pedig végig fogják a beruházás során, egészen addig, amíg a helyi hatóságok meg nem adják a működéshez szükséges engedélyt.

Őze Péter közölte, a nemzetközi jelenléthez sok segítséget kaptak a kamarától, például a szerbiai, a boszniai és a moldovai kiállításokra történő áruszállításukat nagyban megkönnyítette a gazdasági önkormányzattól igényelt, termékek ideiglenes szállításáról szóló ATA igazolvány, mely által vámot és áfát sem kellett fizetniük, csak hitelesítési költséget és egy alacsony összegű óvadékot, utóbbit a visszaérkezésük napján pedig már vissza is kapják.

Az üzemlátogatás mellett az export állt a csütörtöki esemény fókuszában, így az ügyvezető beszámolt arról is, hogy ők a háborús helyzet ellenére továbbra is szállítanak az ukrán és orosz piacra, de közben számos kihívással kell szembenézniük, köztük a szállítási útvonalak blokkolásával és a kormányok új szabályozásaival, melyek kvótákat, tiltásokat és vámokat is magukba foglalnak.

Kiderült az is, hogy a Maurer Gép mindig az adott ország igényeinek és szabályozásainak megfelelően gyártja a gépeket, a származási igazolványok kiállításában pedig szintén a kamara segítségét kérik minden külföldi értékesítés esetén.